Mještani Baderne traže prostor za društveni dom

Lokalno
15.09.2023 07:52
D. Požarić
Zgrada u koju se na 50 godina smjestila Zajednica Talijana Baderna
Zgrada u koju se na 50 godina smjestila Zajednica Talijana Baderna
Autor: D. Požarić/Parentium
- Svaka čast, a sad je vrijeme da i Baderna, kao i sva ostala mjesta na području Poreštine, dobije svoj dom, stoji u komentaru na ljetošnji gradonačelnikov Facebook post o svečanom otvorenju doma u Kadumima
- Otvorili smo još jedan lijepi projekt - novi Društveni dom i dječje igralište Kadumi. Veliko hvala dragim mještanima i svima drugima na velikom odazivu danas. Svi ste se jako potrudili da ovo bude prava, lipa fešta za cijelo naselje. Vjerujem da ćete uživati u novom drušvenom domu, da ćete se družiti i susretati, jer to je najvažnije. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, ispalo je jako lipo!, napisao je gradonačelnik Loris Peršurić.
U jednom od komentara na taj Facebook post stoji kako je zgrada kraj kapelice u Baderni na pedeset godina bez naknade dana na korištenje Talijanskoj zajednici koja je, navodno, neaktivna. Zato bi, po mišljenju nekih, ugovor sa ZT trebalo raskinuti, a zgradu vratiti na korištenje mještanima, što je Mjesni odbor Baderna više puta i tražio, kažu. Spominjala se i mogućnost da se ugovor revidira, pa da MO i ZT prostor mogu koristiti zajedno.

Mjesni odbor traži raskid ugovora sa ZT Baderne

Na sjednici Vijeća MO Baderna održanoj 28. srpnja ove godine, dogovoreno je da se gradskim vijećnicima pošalje prijedlog za raskid spomenutog ugovora, rekao je Parentiumu Dragan Legović, predsjednik Vijeća MO Baderna i nositelj nezavisne liste koja je u listopadu 2019. godine osvojila većinu na izborima za mjesne odbore. No, prijedlog nije uvršten u dnevni red sjednice. 
Iz gradske uprave poručuju da je Zajednica Talijana evidentirana te da ima svoj program aktivnosti, pa mjesnom odboru sugeriraju da se obrate njenom predsjedniku Petru Banku.

Prioritet vrtići i jaslice

U porečkoj su gradskoj upravi Parentiumu rekli da planiraju nastaviti s ulaganjima u društvene domove, pa tako i u Baderni. No, nikakav rok se ne navodi. 
Navodi se, međutim, da je već je ranije bilo zgovora o korištenju trenutno neiskorištene terase u sklopu Dječjeg vrtića Radost – odjela u Baderni.
- Želja nam je nadogradnjom te prostorije osigurati polivalentni prostor kojeg bi mogli koristiti mjesni odbor i mještani, stoji u odgovoru iz Grada. No, zbog sve većeg broja djece, prioritet je taj prostor pretvoriti u vrtićku/jasličku skupinu, s obzirom da se u istoj zgradi već nalazi vrtić te postoji sva potrebna infrastruktura, a projektiranje je već u tijeku, zaključuju u gradskoj upravi.

Spomen-dom kao alternativa

U Gradu napominju i to da MO Baderna za svoje aktivnosti na raspolaganju ima društvene prostorije na Rušnjaku. Iako i sami priznaju da je prostor u lošem stanju, kažu da ga se i sada može koristiti. - Što se tiče Zajednice Talijana koja je korisnik jednog drugog prostora u Baderni, te je evidentirana i ima svoj program aktivnosti, pozivamo Vas da se obratite njenom predsjedniku, g. Petru Banku, stoji u priopćenju koje smo dobili od Grada.
Ugovor o korištenju zgrade su 6. studenog 1996. potpisali predsjednik Zajednice Talijana Petar Banko i tadašnji gradonačelnik Stevo Žufić. Sadržaj možete pročitati u privitku.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti