Fotonaponska elektrana u Poreču donijela izvanredne uštede Domu za starije i nemoćne

Lokalno
10.07.2024 12:12
Izvor: Grad Poreč
kb
Solarni paneli na Domu za starije
Solarni paneli na Domu za starije
Izvor: Grad Poreč
Dom za starije i nemoćne osobe Poreč ostvario je uštede iznad očekivanja u prvih šest mjeseci rada fotonaponske elektrane postavljene na krovu ovog objekta. Elektrana snage 59,02 kW proizvela je više od 35.300 kWh zelene energije, smanjujući troškove električne energije za gotovo 5.500 eura te emisije CO2 za preko 9 tona.
Grad je ovu elektranu postavio kao devetu u nizu na objektima javne namjene, čime je ukupni instalirani kapacitet fotonaponskih elektrana u gradu dosegao gotovo 160 kW. U ljetnim mjesecima, kada su sunčani dani najbrojniji, elektrana pokriva gotovo 40 % potreba Doma za električnom energijom, a najintenzivnija proizvodnja tek se očekuje u narednim mjesecima.
Prema riječima Gordane Lalić, direktorice gradskog poduzeća Parentium d.o.o., očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane iznosi 65.000 kWh, s procijenjenim godišnjim uštedama od približno 9.000 eura. Gradonačelnik Peršurić istaknuo je važnost ovakvih projekata za smanjenje emisija CO2 i dugoročno smanjenje troškova energije, dodajući kako planiraju nastaviti s ulaganjima u održivi razvoj, uključujući energetsku obnovu zgrada, uklanjanje jednokratne plastike i pilot-projekt električnog gradskog minibusa.
Projekt "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju", u sklopu kojeg je provedena instalacija ove fotonaponske elektrane, financirali su Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,4 milijuna eura, a Grad Poreč je sudjelovao s budžetom od 96.508,17 eura.

Više o ekologiji

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti