Poreč predvodi zelene inicijative u Istri: Novi planovi za sadnju 2.000 sadnica

Grad Poreč
03.07.2024 09:16
kb
Izvor: Grad Poreč
Grad Poreč je najavio sadnju više od 2.000 novih sadnica mediteranskog bilja i autohtonih stabala do kraja ove godine. Ova ekološka akcija dolazi nakon uspjeha programa "Zasadi stablo, ne budi panj", tijekom kojeg je u proteklih pet godina zasađeno i podijeljeno građanima preko 3.500 sadnica.
Projekt je omogućen zahvaljujući sredstvima osiguranim od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je Poreču dodijelio 159.693,60 eura, što pokriva 80 % prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva osigurana su putem natječaja Hrvatske turističke zajednice za sadnju desetak sadnica autohtonog drveća u sklopu projekta "Hrvatska prirodno tvoja" – "Croatia Naturally Yours".
Gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić, istaknuo je važnost ovih ekoloških akcija za očuvanje i unaprjeđenje biološke raznolikosti u urbanim sredinama.
- Planira se sadnja više od tisuću novih sadnica pinije, crnike, kestena i drugih listopadnih stabala te tisuću sadnica mediteranskog bilja karakterističnog za podneblje na brojnim gradskim lokacijama. Sadnja dodatnih stabala u urbanom području pridonijet će hlađenju zraka, osigurat će stanište i zaštitu, ali i hranu za biljke i životinje, što će pozitivno utjecati na povećanje urbane biološke raznolikosti, rekao je Peršurić prilikom obilaska budućih lokacija za sadnju sa suradnicima iz Upravnog odjela za komunalni sustav.
Grad Poreč već je započeo sa sadnjom na nekoliko lokacija. Na rotorima kod Centra za socijalnu skrb posađeno je šest crvenolistnih šljiva, maslina i pitosporum, dok su na rotoru na ulazu u poslovnu zonu Facinka zasađeni puzajući ružmarin, Teucrium i oleandri. Također, ispred Dječjeg vrtića Radost posađena su četiri liriodendrona, u Parku prijateljstva na Materadi zasađeni su javori, judići, magnolije te tamarisi, a na Gradskom kupalištu posađene su pinije.
Početak glavne faze sadnje planiran je za jesen, kada će biti održana i tradicionalna podjela besplatnih sadnica građanima u sklopu akcije "Zasadi stablo, ne budi panj".

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti