Početna
Subota, 20.Listopada 2018 (07:26:48) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Poreč DOX 8 - 22. - 27.10.2018

Na današnji dan 1987. umro je Sergio Blažić Đoser

Kultura, 18.01.2012. (15:17)
Sergio Blažić-Đoser (istrapedia)
Sergio Blažić-Đoser (istrapedia)

Umjesto atomske bombe/ mogli ste pronaći lijek/ da proživim svoj vijek./ I dok pjevam o ljudima/ napustila me sreća/ u cvatu civilizacije dvadesetog stoljeća.

Tako je pjevao Sergio Blažić Đoser, pjevač Atomskog skloništa koji je od posljedica Hodgkinove bolesti umro u pulskoj bolnici na današnji dan 1987. godine. Pokopan je dva dana kasnije pred više od 4.000 ljudi. Želio je da mu na sahrani sviraju rockeri, a umjesto njih svirala je limena glazba. Obolio je 1971. godine.

Rođen je 8. travnja 1951. u Puli, a glazbom se bavio od mladosti.

Gotovo jedno desetljeće pjevao je Sergio Blažić - Đoser sa svojim kolegama u rock-grupi Atomsko Sklonište. Petnaestak je godina bolovao od teške i neizlječive bolesti za koju je po cijelome svijetu tražio lijek, ali ga nije pronašao. Zato ga je napokon potražio u rock glazbi za koju je živio nastupajući u pulskom Hushu i King Sonesima, koparskom Bumerangu i naposlijetku sa Atomcima sa kojima je postigao najveće uspjehe. Zajedno su snimili osam LP-ja, nekoliko singlica i kazeta.

Nezaboravne su njegove interpretacije "Ne cvikaj generacijo", "Infarkt", "Pomorac sam, majko", "Atomska trilogija", "Extra uterina", "Mentalna higijena" i druge. Kao vokalni solist Atomskog skloništa punio je sportske terene i dvorane. Rijetki su bili oni koji su znali sa čime se Đoser godinama borio između života i koncerata. Tek onda kad bi na nastupima sjeo na stolac, počelo se pričati o njegovoj bolesti. Između koncerata bi ležao u sobi jedne od tmurnih zgrada Onkološkog instituta u Ljubljani gdje se odupirao bolesti.

Odlomci nedovršene autobiografije Sergia Blažića objavljeni su u 5 nastavaka u Glasu Istre, siječnja 1997. godine. U spomen na njega održavao se Memorijal »Sergio Blažić Đoser«.

Autor nedovršene biografije je Armando Černjul. Možete je pročitati ovdje.Mobilna verzija članka

(6480)

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Mirtex International d.o.o.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi