Početna
Četvrtak, 27.Lipnja 2019 (15:22:35) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mueller - posjetite nas u Galeriji Poreč
Rise Up Poreč - Poreč Music Festival

Na današnji dan 1987. umro je Sergio Blažić Đoser

Kultura, 18.01.2012. (15:17)
Sergio Blažić-Đoser (istrapedia)
Sergio Blažić-Đoser (istrapedia)

Umjesto atomske bombe/ mogli ste pronaći lijek/ da proživim svoj vijek./ I dok pjevam o ljudima/ napustila me sreća/ u cvatu civilizacije dvadesetog stoljeća.

Tako je pjevao Sergio Blažić Đoser, pjevač Atomskog skloništa koji je od posljedica Hodgkinove bolesti umro u pulskoj bolnici na današnji dan 1987. godine. Pokopan je dva dana kasnije pred više od 4.000 ljudi. Želio je da mu na sahrani sviraju rockeri, a umjesto njih svirala je limena glazba. Obolio je 1971. godine.

Rođen je 8. travnja 1951. u Puli, a glazbom se bavio od mladosti.

Gotovo jedno desetljeće pjevao je Sergio Blažić - Đoser sa svojim kolegama u rock-grupi Atomsko Sklonište. Petnaestak je godina bolovao od teške i neizlječive bolesti za koju je po cijelome svijetu tražio lijek, ali ga nije pronašao. Zato ga je napokon potražio u rock glazbi za koju je živio nastupajući u pulskom Hushu i King Sonesima, koparskom Bumerangu i naposlijetku sa Atomcima sa kojima je postigao najveće uspjehe. Zajedno su snimili osam LP-ja, nekoliko singlica i kazeta.

Nezaboravne su njegove interpretacije "Ne cvikaj generacijo", "Infarkt", "Pomorac sam, majko", "Atomska trilogija", "Extra uterina", "Mentalna higijena" i druge. Kao vokalni solist Atomskog skloništa punio je sportske terene i dvorane. Rijetki su bili oni koji su znali sa čime se Đoser godinama borio između života i koncerata. Tek onda kad bi na nastupima sjeo na stolac, počelo se pričati o njegovoj bolesti. Između koncerata bi ležao u sobi jedne od tmurnih zgrada Onkološkog instituta u Ljubljani gdje se odupirao bolesti.

Odlomci nedovršene autobiografije Sergia Blažića objavljeni su u 5 nastavaka u Glasu Istre, siječnja 1997. godine. U spomen na njega održavao se Memorijal »Sergio Blažić Đoser«.

Autor nedovršene biografije je Armando Černjul. Možete je pročitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore