Logo - www-parentium.com
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...

Pred punom dvoranom otvoren sedmi po redu Etnofilm festival

Publika na ETNOFILmu u Rovinju ispunila je Multimedijalni centar do posljednjeg mjesta Foto: Julien Duval
24.04.2015. (13:29) Autor: D. Požarić

ETNOFILm u Rovinju krenuo je 2008. godine kao mali projekt Etnografskog muzeja Istre, a sinoć je (23.4.) otvorio svoje sedmo izdanje pred punom dvoranom Multimedijalnog centra koja se usijala na energičnom nastupu etno skupine Veja iz Pazina.

Tamara Nikolić Đerić: Festival prepoznala lokalna publika

"Pohvaljujem napredak festivala od prvog izdanja kad je publika popunila prva tri reda do današnje pune dvorane. Nadam se samo da ovo nije vrhunac i da sedma godina neće biti kobna, nasmijao je prisutne Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, aludirajući na nesretnu sedmu godinu braka. Kustosica Etnografskog muzeja Istre i direktorica festivala Tamara Nikolić Đerić pozdravila je pristigle goste, selektore, volontere, žiri i autore, istaknuvši "kako joj je posebno drago što je ETNOFILm prepoznala lokalna publika".

Gledatelji su pristigli već u 11 ujutro na prve projekcije , a navečer su ih dočekali i prvi autori. Arhitekt Vjekoslav Gašparović iz Rovinja kao jedini istarski predstavnik prezentirao je "S Vama kroz život", kratkometražni film kojim je na primjeru uzimanja hrane "gledatelje htio potaknuti da razmisle, prihvaćaju li stvari kakve nam se serviraju ili sami preuzimaju odgovornost vlastitom inicijativom".

Potom su na filmsko platno "stupili" zabavni protagonisti/ce iz transrodnih zajednica u Zapadnoj Europi koji se na vizualno dojmljive načine bore za svoj fluidni identitet u filmu "Niti". "Postojala su dva cilja: zadržati znanstvenu vjerodostojnost, ali ipak napraviti zanimljiv film za širu publiku", rekla je mlada redateljica Babette Bürgi iz Švicarske. Uskoro se začula "Marija" i publika u Multimedijalnom centru raspalila je po aranžmanima Gorana Farkaša i ostalih dečki iz skupine Veja koji su održali gotovo dvosatni nastup uz izvedbu starih hitova i dvije novije stvari, "Galižansku" i "Mantinjade".

Besplatne filmske projekcije i "putovanja" diljem svijeta

Danas i sutra u Rovinj će doputovati još desetak autora/ica iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije, Nizozemske, Rusije i SAD-a (među njima i Clara Kleininger koja je bila najavljena za četvrtak), a sa svima razgovara Bojan Mucko, dugogodišnji festivalski suradnik, novomedijski umjetnik, novinar i antropolog. Sve projekcije su besplatne, kao i završni festivalski parti u subotu navečer s Dj-om ICHISANOM u festivalskom baru La Concha.

Od podneva do ponoći publiku 7. ETNOFILma dočekuju razna iznenađenja i uzbudljiva putovanja diljem svijeta. Vode nas autori iz Hrvatske, Španjolske, Indonezije, Tajlanda, Jamajke, Južne Afrike i drugih zemalja i prikazuju najrazličitije etnografske fenomene od poetski oslikanih samoubojstava, dramatične farmaceutske zavjere, fenomen bigamije, umjetničko poigravanje s grafitima, transrodne vinarice iz Južne Afrike, tajne recepte za izradu lažnog vina ili pak tradicionalne bračke delicije s kojima započinje današnji program u 12 sati.

Za festivalske nagrade u četiri kategorije, konkurencija je veća nego ikad ranije: žiri u sastavu producent Oliver Sertić, dr. sc. Ines Prica iz zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku te Pille Runnel iz estonskog Nacionalnog muzeja u Tartu, odabrat će između 29 dokumentarnih filmskih formi iz cijelog svijeta (pogledajte program ETNOFILMa 2015).

Kao premijerni početak dvogodišnjeg projekta Senzorna etnografija i novi mediji, danas s radom započinju i studenti etnologije iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Danske i Berlina. Jedinstvenu interdisciplinarnu ideju o organiziranju i objavljivanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i Srbije na internetu provode Etnografski muzej Istre, Etnografski muzej u Beogradu i belgijska organizacija SoundImageCulture iz koje dolazi voditelj ovogodišnje radionice Laurent van Lancker.

Tamara Nikolić Đerić direktorica ETNOFILm festivala (Foto: Julien Duval)
Tamara Nikolić Đerić direktorica ETNOFILm festivala (Foto: Julien Duval)
Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije (Foto: Julien Duval)
Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije (Foto: Julien Duval)
Autorica filma Niti Babette Buergi u razgovoru s Bojanom Muckom koji vodi QIA s autorima na festivalu  (Foto: Julien Duval)
Autorica filma Niti Babette Buergi u razgovoru s Bojanom Muckom koji vodi QIA s autorima na festivalu (Foto: Julien Duval)
Bojan Mucko, voditelj razgovora s autorima u interakciji s Vjekoslavom Gašparovićem autorom filma, S Vama kroz zivot  (Foto: Julien Duval)
Bojan Mucko, voditelj razgovora s autorima u interakciji s Vjekoslavom Gašparovićem autorom filma, S Vama kroz zivot (Foto: Julien Duval)
Goran Farkaš u žaru nastupa s ostalim članovima etno skupine Veja iz Pazina (Foto: Julien Duval)
Goran Farkaš u žaru nastupa s ostalim članovima etno skupine Veja iz Pazina (Foto: Julien Duval)
Novi katalog 7. ETNOFILm festivala (Foto: Julien Duval)
Novi katalog 7. ETNOFILm festivala (Foto: Julien Duval)