Župan i gradonačelnici odlučno protiv privatizacije vodovoda i vode

Istra
10.08.2015 12:22
D. Požarić
1
1
Novi prijedlog Zakona o vodnim uslugama loš je i štetan za građane Istre, za sve njezine gradove i općine, zaključak je koordinacije gradonačelnika koju je prošlog petka u Pazinu sazvao istarski župan Valter Flego. Opća je ocjena kako su neke od odredbi Prijedloga nacrta Zakona o vodnim uslugama protuustavne i apsolutno neprihvatljive iz tri razloga.

Državi vlasništvo bez naknade

Njime se, kažu, državi omogućuje stjecanje dijela upravljačkih prava bez naknade, odnosno uplitanje u upravljanje sustavima vodoopskrbe i odvodnje, što se protivi Ustavu koji izričito definira nepovredivost vlasništva, dok je komunalna djelatnost u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.
-Time se na mala vrata povećava centraliziranost ove ionako precentralizirane države, upozorava župan Flego dodajući kako se ovim Zakonom Republici Hrvatskoj dodjeljuje 10% upravljačkih prava bez naknade, što nije pravedno prema svim onim građanima koji su kroz proračune svojih općina i gradova izdvajali novac za vlasničke udjele u vodovodima.
-Budućim izmjenama i dopunama Zakona o vodnim uslugama zakonodavac može samovoljno povećati upravljačka prava RH kako bi imao prevlast u odlučivanju, poručuje Flego i pita: -Tko nam jamči da, u dogledno vrijeme, država amandmanima na Zakon sebi neće prebaciti sva upravljačka prava, što bi konkretno značilo da će o vodi i vodovodnoj infrastrukturi Gračišća ili Brtonigle odlučivati netko u kancelariji u Zagrebu!?

Koncesije trećim osobama – tiha privatizacija vode

Prijedlog nacrta Zakona predviđa mogućnost davanja određenih vodnih usluga u koncesiju trećim osobama, koje ne moraju biti javni isporučitelji vode uz mogućnost stjecanja profita što je pokušaj tihe privatizacije, čemu se župan Flego i istarski gradonačelnici odlučno protive. -Voda je zajedničko dobro te ne možemo dopustiti da se taj zajednički resurs komercijalizira i preda u ruke pojedincu, poručio je Flego.

Ukidanje vodovoda i otpuštanja u sektoru

Prijedlog novog zakona sadrži i odredbu o ukidanju svih postojećih trgovačkih društava koja obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje (vodovodi) te osnivanje zajedničkog istarskog sustava za vodu i odvodnju, koji bi djelovao kao neprofitna ustanova, čime država, iako za to nema ovlasti, Istri nameće osnivanje ustanove odnosno institucionalnog okvira poslovanja vodovoda, rekao je župan Flego i dodao kako, obzirom da se toj ustanovi propisuje obveza financijskog poslovanja prema pravilima neprofitnih organizacija, na koje se primjenjuju drugačije stope amortizacije, neminovno je da će građani morati plaćati veću cijenu vode, a restrukturiranje podrazumijeva i cijeli niz otpuštanja u vodovodnom sektoru.
Obzirom na nepromišljenost predloženog modela i sve negativne posljedice koje proizlaze iz predloženog Zakona, župan Flego će oštro istupiti protiv prijedloga takvog Zakona na javnom predstavljanju prijedloga zakona 28. kolovoza. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti