Župan Flego sazvao koordinacijski sastanak gradonačelnika na temu nove razvojne strategije Istarske županije

Istra
15.01.2016 20:18
D. Požarić
1
1
Danas je u Edukacijskom gastronomskom centru Istre u Pazinu održan koordinacijski sastanak na temu nove razvojne strategije Istarske županije do 2020. godine, kojemu su uz župana Flegu i predsjednika županijske Skupštine Valtera Drandića prisustvovali istarski gradonačelnici te predstavnici Istarske razvojne agencije (IDA) kao koordinatora izrade strategije. Sastanak je bio usmjeren na prezentaciju i diskusiju oko završnog nacrta spomenutog dokumenta, razrađenog uz doprinos članova glavnog tima i radne skupine, kao i vanjskih suradnika iz Instituta za razvoj međunarodnih odnosa (IRMO).
Kako je župan Flego naglasio, ŽRS je dokument koji definira smjer budućeg razvoja Istarske županije, a ima četiri osnovna cilja: povećanje gospodarske konkurentnosti, razvoj ljudskih resursa i visoku kvalitetu života, jačanje infrastrukture, zaštite okoliša i održivog upravljanja prostorom i resursima, te prepoznatljivost istarskog identiteta.
-Strategija je posebno značajna jer predstavlja dugoročan, ali prilagodljiv okvir za pojedinačne razvojne projekte, stvara preduvjete za financiranje iz vanjskih izvora, omogućuje lakšu i učinkovitiju suradnju županije, gradova i općina te daje osnovu za privlačenje domaćih i stranih investicija, naglasio je istarski župan.
Zaključak o pristupanju izradi ŽRS-a za razdoblje do 2020. godine Flego je donio 2014. godine, a za provedbu strategije je, vodeći se načelom partnerskog pristupa, imenovao Županijsko partnersko vijeće i ostala tijela relevantna za njezinu izradu. Tijekom 2014. i 2015. godine proveden je, u suradnji s radnom grupom i glavnim timom, niz analiza i sastanaka na kojima se radilo na radnoj verziji novog dokumenta.
Sljedeći koraci prema finaliziranju dokumenta obuhvaćaju sazivanje Županijskog partnerskog vijeća krajem siječnja 2016. godine, koje će dati mišljenje o dokumentu, nakon čega će završni nacrt široj javnosti biti dostupan za javu raspravu putem web portala Istarske županije i Istarske razvojne agencije. Nakon razmatranja komentara pristiglih u sklopu javne rasprave, tijekom mjeseca ožujka ili travnja 2016. godine planira se usvajanje završne verzije dokumenta na županijskoj Skupštini.
Predmetni je dokument ključan za buduće programsko razdoblje te je između ostalog usklađen sa operativnim programima i strateškim prioritetima razvoja na nacionalnoj i europskoj razini, s ciljem što boljeg planskog financiranja projekata putem EU fondova. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti