Zlatnom žuticom zaražena četiri vinograda u Istri

Istra
27.06.2015 07:07
D. Požarić
1
1
1
Predstavnici porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, u suradnji s vinarijom Kozlović, organizirali su terensku radionicu na kojoj je sudjelovalo 60-tak vinogradara i vinara, a koji su se tom prigodom na licu mjesta mogli upoznati sa simptomima i suzbijanjem zlatne žutice vinove loze. Radionica je održana upravo u jednom zaraženom vinogradu, koji se nalazi na lokaciji Sveta Lucija, uz cestu Buje - Brtonigla, a predavanje su zajednički održali predstavnici Instituta dr.sc Marijan Bubola i mag.ing.agr Krstina Diklić.
Cilj radionice bio je upoznati vinogradare sa simptomima zlatne žutice kako bi na vrijeme u svojim vinogradima mogli poduzeti sve potrebne mjere zaštite i prevencije. Prisutnima su na licu mjesta prikazani simptomi u onim vinogradima koji imaju nizak, srednji i visok postotak zaraženih trsova. Između ostalog, vinogradari su imali priliku upoznati se i s metodama praćenja i determinacije američkog cvrčka kao i s uništavanjem zaraženih listova.
2
Marijan Bubola istaknuo je da je jedan od glavnih simptoma zlatne žutice to što trs više ne rodi ili rodi vrlo malo jer odumiru cvatovi.
"Lišće potom žuti, pa otud i sam naziv zlatna žutica. Ona se može spriječiti samo prevencijom, pa se tretira insekticidima protiv američkog cvrčka, a treba naglasiti da kada se jednom trs zarazi, zaraza se više ne može spriječiti", upozorava Bubola, navodeći kako je trenutno na području Istre zlatna žutica službeno potvrđena na dvije lokacije - na području Lovrečice i Kaštelira - a pod sumnjom su još dvije u okolici Nove Vasi i upravo na području vinograda u kojem je održana jučerašnja radionica.
- To nije neki veliki postotak, no problem je što se zaraza brzo širi i stoga je nužno na vrijeme djelovati. Ako se ništa ne poduzima, u roku tri do četiri godine može se zaraziti čitav vinograd. Ako vinogradari primijete pojavu zlatne žutice, o tome mogu obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora sa sjedištem u Poreču, a mogu se javiti i nama u Institut, kazao je Bubola. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti