Živi zid: propast Puljanke u režiji istarskih domoljuba

Istra
08.07.2015 07:59
D. Požarić
1
1
Živi zid očitovao se na temu Puljanke i podsjetio na cijeli niz pogona uništenih za vrijeme trajanja vladavine IDS-a u Istri kao što su Istratrans, Astra, Tila, Benetton Labin, Puris, Arena trikotaža, Agro Promet, Labin Progress, Labin Commerce, Cementara Umag, PIK, Tipografija, Elegant, Digitron, Trgopromet, Prvomajska, Kvarnerplastika, Rade Končar, Metalac, Istarski ugljenokopi, Aldo Rismondo, Tekop, Istra, Istragradnja, Ikus, Antioksid, Industrokem, Mehanika, Istraplastika, Pin, Katedra, Siporeks i Pazinka.

Uništenje Puljanke u režiji IDS-a i HDZSDP-a

Puljanka, najveća trgovačka kuća u Istri, samo je još jedna u nizu tvrtki propalih zbog kriminalne ekonomske politike vladajućih političkih elita. Zbog medijske cenzure šuti se o tome da radnicima plaće prošlih mjeseci nisu niti isplaćene.
“Novac dobivamo na kapaljku! Zadnje smo dobili plaću tek za 4. mjesec, ne znam što misle od čega da živimo. Novac za prijevoz moramo stvoriti kako god znamo, nitko nas ne pita kako, a na posao moramo stići. Da uzmemo iz kase još bi nas kaznili kao kradljivce.” kaže jedna od preostalih zaposlenica Puljanke.
Ne zna se koliko je radnika od njih petstotinjak još uvijek zaposleno u Puljanci, radnici svakodnevno daju otkaze pošto ne dobivaju plaću i ne znaju kako dalje.
“Sindikat Puljanke nije učinio ništa i ne zanimaju ih naši apeli da nešto poduzmu i da nam se isplate plaće. Ne znamo više kome da se obratimo. Zapravo smo prepušteni sami sebi, čekamo da propadanje završi. Nisu čak ni to malo robe što imamo po policama povukli u turistička naselja gdje sada ima kupaca i gdje bi se ona prodala, jednostavno je sve prepušteno da propadne. Kolegica je već sto puta rekla da će vratiti upravi ključ od trgovine, no svako jutro pomisli da možda ipak ima nade i otključa trgovinu. Ne samo da radimo bez plaće, već radimo i duplo više! Od uprave smo tražili još radnika jer se posao povećao preko sezone, no dobili smo odgovor da se nadaju da neće biti previše posla pa nam neće trebati novih radnika, tako da se neki od nas ubijaju od posla, a bez slobodnih dana.”

I Puljanka je žrtva kriminalne privatizacije i neoliberalnog uništenja Hrvatske

Bivšeg vlasnika Albert Faggiania, koji je odveo u propast i Glas Istre te je vlasnik i riječkog Novog lista, istražuju DORH i policija. Puljanku je od njega preuzela zagrebačka tvrtka CCS, također u procesu predstečajne nagodbe, a na čelu sa Predragom Đorđevićem protiv koga je već podignuta optužnica zbog pronevjerenih milijuna i prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu splitskog Cestara.
Ovdje je očita sporost i nemar državnih institucija, naročito Grada Pule koji se uopće nije očitovao o problemu.
Živi zid godinama upozorava da ovakva politika naših parlamentarnih stranaka generira propadanje bilo kakvog rada i proizvodnje. Ovakav sistem potiče uvoz i pogodovanje bankama i moćnim korporacijama, ponekad je to i namjerno uništenje pogona. Privatizacija i neoliberalna tržišna politika za koju se zalažu HDZ, SDP i IDS, nije rješenje već uzrok problema. Rješenje leži u monetarnoj reformi kakvu zagovaraju Živi zid i ekonomski stručnjaci poput akademika Stjepana Zdunića, Zvonimira Baletića, prof. dr. sc. i bivšeg dekana zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ivana Lovrinovića te mnogih drugih istaknutih ekonomista… Svi oni protiv su mjera štednje koje nameće EU i ovakvog nehumanog neoliberalnog kapitalizma zbog kojeg je propala naša ekonomija.
Kada se rezultati takve politike još nisu mogli vidjeti, bilo je teško uvjeriti ljude da slijede propast naših tvrtki, zatvaranje radnih mjesta i masovni otkazi! Sada kada je postalo vidljivo kuda vode mjere štednje i takva monetarna politika, građani znaju da ne preuveličavamo kada kažemo da se obruč steže i da ćemo biti u gorem stanju od grčkog naroda ako na sljedećim izborima ne promijenimo smjer, kaznimo korupciju, vratimo oteto i opljačkano te uspostavimo monetarnu suverenost.

Sve postojeće parlamentarne stranke zalažu se za mjere štednje i rezove

Sve postojeće parlamentarne stranke svojom ekonomskom politikom i odbijanjem da se provede monetarna reforma štite krupni kapital, korupciju i bogaćenje elite. Podržati sadašnju politiku štednje i rezova na sljedećim izborima značilo bi još veću propast naših građana. Razlike između programa svih ostalih stranaka NEMA, njihova ekonomska politika je ISTA, a razlike ideološke – to neće otvoriti radna mjesta i nahraniti ljude.
Protiv ovakvog nehumanog neoliberalnog kapitalizma i kriminalne privatizacije, te namjernog uništenja tvrtki kako bi se pogodovalo bogatima i krupnom kapitalu, moramo se ujediniti i ne dozvoliti daljnje propadanje i rasprodaju onoga što smo stvarali svi mi i naši stari.
Proces je odlično pojasnio Mile Kekin i Hladno pivo u pjesmi “Firma”, kaže Nensi Krupić, koordinator Živog zida za Istru.
[yt2]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti