Zgrablić: Lovreč Ima duže zidine od motovunskih

Lokalno
02.02.2009 00:00
D. Požarić
Branko Zgrablić
Branko Zgrablić
Piše Martina DODIĆ, Snimio Milivoj MIJOŠEK
SV. LOVREČ - Na pitanje što je u općini Sveti Lovreč obilježilo proteklu godinu nije teško odgovoriti, veli IDS-ov načelnik Branko Zgrablić. To je izgradnja prve faze javne kanalizacije te membranskog pročistača, čime su stvoreni preduvjeti za priključenje na sustav kućanstava u naselju Korsa i nekoliko njih u Istarskoj ulici.
Problemi s plaćanjem naknade za priključenje uglavnom su riješeni. Obračunat iznos dosad je podmirila velika većina domaćinstava te je od rujna do danas izgrađeno oko 25 priključaka. Ipak, dnevna količina otpadnih voda koja protječe sustavom još nije dovoljna za puštanje pročistača u probni rad, zato se one skupljaju i odvoze drugdje na pročišćavanje. To bi se, prema Zgrablićevim riječima, trebalo promijeniti kad se na kanalizaciju spoje svi koji za to imaju uvjete. Naime, neki su platili naknadu za priključenje, ali se još nisu spojili na sustav, što je svatko dužan učiniti o vlastitom trošku. Asfaltiranje još jednog kilometra ceste prema Selini drugi je po važnosti lanjski komunalni zahvat, težak više od milijun kuna i odrađen udruženim novcem pazinske tvrtke Kamen, Županijske uprave za ceste i Općine.
Svoju funkciju polako počinje ispunjavati galerija Placa, koja je preklani adaptirana na mjestu ruševne zgrade, općinskog vlasništva, u starom dijelu grada. Novi izložbeni prostor u prizemlju i na dva kata lani je ugostio izložbe različitih autora i koncepata, a aktivnosti se nastavljaju skorim predstavljanjem radova nekolicine istaknutih istarskih fotografa. Općina je lani izdala »Pentakord«, mozaični pregled petogodišnjih kulturnih i društvenih zbivanja oko međunarodne likovne kolonije koju na svom živopisnom imanju u Marasima ljeti organiziraju supružnici Nataša i Vasja Ulrih. Oni su publikaciju i uredili.
- Proradile su službene općinske web-stranice, a priključenjem Turističkoj zajednici središnje Istre napokon imamo evidenciju o privatnim iznajmljivačima i noćenjima na svom području. Lani smo u 40-ak objekata ostvarili 9,6 tisuća noćenja, ističe Zgrablić.
U ovoj bi se godini javna kanalizacijska mreža trebala proširiti po čitavom mjestu, s iznimkom starogradskog prostora opasanog zidinama - Place, Placete i Kontrade. Ukupna cijena je 3,2 milijuna kuna, a radovi će ovisiti o raspoloživom novcu. Poznato je, naime, da lanjski ponavljani natječaji za prodaju građevinskog zemljišta nisu urodili plodom, što je, po Zgrabliću, rezultat globalne recesije, ali i najveća negativnost u protekloj godini.
Dokumentacija za dugonajavljivanu rekonstrukciju opasnog raskrižja na glavnom ulazu u mjesto uskoro će biti gotova, a radovi bi mogli početi prije kraja godine - ako bude novca.
- Nakon pripajanja sela Dolinštine Vrsaru ostali smo bez 35 do 40 posto tadašnjih proračunskih prihoda, no opseg posla općinske uprave nije se smanjio. Dapače, svakim danom se povećava, zbog gradnje infrastrukture i obračuna naknada u novim dijelovima naselja, galerije kojom također rukovodi općinska uprava i sve više javnih površina koje održavamo, rekao je o posljedicama pripajanja osam sela susjednoj Općini Vrsar i funkcioniranju uprave, u čijim uredima rade tek pročelnik i referentica.
Upitan hoće li Lovreč uspjeti zadržati izlaz na more u istočnom djeliću Limskog kanala i jesu li se pregovori s Vrsarom o izmjeni granice pomakli s mrtve točke, rekao je da se nada pozitivnom ishodu i da će Lovreč ustrajati u svojim zahtjevima. Potvrdio je da je, nakon zahlađenja odnosa dviju općina zbog lanjske bure oko limskih štandova, nedavno razgovarao s vrsarskim načelnikom i stranačkim kolegom Frankom Štifanićem. O čemu su razgovarali, nije želio reći.
Niječno je pak odgovorio na pitanje izbjegava li odgovoriti oporbi o cijeni sada već famoznih dodatnih radova u Korsi.
- Ne želim govoriti o stvarima za koje nisam stručan. Vijećnici će dobiti podatke o kvadraturi rezanog i novog asfalta čim ih nadzorni inženjer dostavi. Činjenica je da smo pri gradnji kanalizacije u Korsi iskoristili prigodu i dodatno asfaltirali okretište, parking i odvojak, no to je odobrilo poglavarstvo, rekao je. Na konstataciju da nije sporno to, već sumnja da su dodatni radovi stajali proračun mnogo više od odobrenih 26 tisuća, što neki pripisuju lobiranju IDS-ovaca Milana i Marija Lakovića za naselje u kojem stanuju, odvratio je da valja pričekati izvješće inženjera.
Ova bi godina mogla napokon donijeti intenzivniju obnovu starogradskih zidina, na potezu od zvonika do kule Funtanele. Regija Veneto u tu je svrhu odobrila 35 tisuća eura, a Općina će dodati još stotinjak tisuća kuna.
- Prema nedavnom arhitektonskom snimku stanja, lovrečke zidine su, s opsegom od 510 metara, dulje od motovunskih, koje po našim saznanjima imaju 436 metara, istaknuo je načelnik Zgrablić.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti