Željko Zovko novi trener RK Poreča najavio red, rad i disciplinu

Sport
30.12.2008 00:00
D. Požarić
Željko Zovko novi je šef stručnog stožera u RK Poreč
Željko Zovko novi je šef stručnog stožera u RK Poreč
Šef stručnog stožera Željko Zovko, Predsjednik UO Feručo Hrast i direktor Roland Fable na tiskovnoj konferenciji u Poreču
Kao prioritete svoga rada Zovko je označio stvaranje stabilnog prvoligaša kao baze za rađanje novih hrvatskih reprezentativaca, izrazivši nadu da će se između igrača i njega stvoriti pozitivna energija, te da će oni prihvatiti njegove metode rada.
Neki odlaze, većina ostaje u promijenjenim uvjetima
I predsjednik UO Feručo Hrast rekao je da su ovogodišnji ciljevi što bolji plasman u proljetnom dijelu prvenstva, te plasman za europsko takmičenje. Suradnja sa Zovkom dogovorena je do kraja svibnja po sistemu 5 plus, što znači da će u međuvremenu biti ”uglavljen” ugovor na godinu ili dvije dana.
Hrast je također objasnio igračku križaljku: Stevan Popov odlazi u Umag, dok je Vrkljan dobio ispisnicu i otišao za Pulu. Matošević trenutno razmatra ponudu iz Libije, ali je za očekivati da će ipak ostati u Poreču, dok se Maraković još nije izjasnio oko odlaska, te mogućnosti za nastavak svoje karijere traži na jakim europskim tržištima.
Špehar ostaje, dok su svi ostali pristali na izmijenjene uvjete sukladne trenutnoj financijskoj situaciji, koje je klub postavio. Prvoj ekipi će se pridružiti mladi Thoss, Čorić i Radošić, dok se iz Buja vraća vratar Rudonjić koji će se ekipi priključiti na pripremama nakon Nove godine.
Čak i ako Maraković ne ostane u Poreču, Hrast očekuje da će Zovko posložiti respektabilnu mladu momčad.
Uskoro će se vratiti i Mataija koji se fizički osjeća dobro, ali mora savladati prirodan strah od reakcije ramena na povećane napore treninga. Zovko je rekao da će osim rukometnog rada Mataija morati proći i druge vrste treninga, te izrazio optimizam, budući da mu ligamenti nisu stradali, a oni ćesto mogu biti veći problem od polomljenih kostiju.
Red, rad i disciplina
Trener Zovko najavio je težak rad, red i disciplinu, budući je i sam navikao raditi u uvjetima njemačke Bundeslige koja je poznata po velikoj konkurenciji igrača.
Pripreme počinju 5. siječnja svakodnevnim treninzima, a odigrat će se i 7-8 trening utakmica. Na trening će igrači morati dolaziti pola sata ranije da bi na njima postigli veću efikasnost.
Zovko će na jutarnjim treninzima raditi na podizanju individualnih kapaciteta mlađih igrača, jer ekipa igra jako dobro i brzo, ali su se kod pojedinaca u momčadskoj igri pojavili tehnički nedostaci. Zato će se odraditi i desetak fitness treninga, a bit će i trčanja na zraku.
Izjave župana neprimjerene
Feručo Hrast se na kraju tiskovne konferencije osvrnuo na nedavni istup priopćenjem istarskog župana Ivana Jakovčića, apelirajući na to da njegova izjava nije bila zlonamjerna, te da nije htio isprovocirati nesporazum. Hrast je otklonio bilo kakvo političko podmetanje i predizbornu utrku rekavši da je RK Poreč sportska udruga koja sa politikom nema nikakve veze.
”Nalazimo se u financijskim poteškoćama i održali smo tiskovnu konferenciju da bismo to obznanili, kao što to radimo i kad imamo dobre rezultate” rekao je Hrast, ”a nikakva polemika sa županom nije nam bila ni na kraj pameti.”
Dok su novinari tiskovnu konferenciju kluba naslovili sa ”Voda je došla do grla”, župan je svoje priopćenje naslovio sa ”Čelnici kluba prisutni u najnovijim aferama koje potresaju Hrvatsku”, što Hrast smatra razočaravajućim kad dolazi od spretnog političara kakvim smatra Jakovčića.
”Nisam županu nikakav politički protivnik, nego čovjek koji je svoj život posvetio rukometu kao igrač, trener, a sada i predsjednik: ukupno sam 45 godina u rukometu” rekao je Hrast, ponovivši da je u tom svojstvu 2007. županu objasnio u kakvoj je klub situaciji, na što je župan rekao kako toliki novac ne može pribaviti za 30 dana, ali da će do kraja godine osigurati 250.000 kuna, a sljedeće godine još toliko. ”Ja sam to shvatio kao obećanje, te u 3 ili 4 navrata tražio potrdu da je doista tako i da možemo računati na taj novac, na što je župan odgovorio potvrdno. Nismo sjedili sami, postoje svjedoci koji su te razgovore čuli pa ih mogu i potvrditi” rekao je Hrast, naglasivši da nikakvog govora o pronalaženju sponzora nije bilo.
”Smatrao sam da će nam Jakovčić kao župan, stanovnik Poreča i rođeni Porečan pomoći onako kako je pomogao pulskom nogometnom klubu prije nekoliko godina, na čemu mu čestitam, kao što znam da se osobno angažirao na izgradnji pucališta za golf u Poreču, na čemu mu također čestitam” rekao je Hrast, dodavši kako ton kojim se župan obraća klubu koji je prije samo 5 godina bio anonimni trećeligaš, a sad je stabilni prvoligaš, nije sportski.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti