Željana Tabak nakon uspjeha na državnom natjecanju iz slastičarstva: Kolače najradije pripremam uz glazbu Michaela Jacksona

Lokalno
14.06.2021 15:51
Foto: Željana Tabak i njena mentorica Ankica Kuljanac
Foto: Željana Tabak i njena mentorica Ankica Kuljanac
Piše: Kristina Flegar
Kadgod čujem paušalnu kritiku na račun današnjih mladih – koliko su razmaženi, nezainteresirani, hipnotizirani tehnologijom…, uvijek dobro znam da to nije istina. A to je zato jer imam sreću da su dio mog posla razgovori s osnovcima, srednjoškolcima i studentima, koji su upravo sve suprotno od navedenog. Zadnji sam se put u to ponovno uvjerila kad sam u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića intervjuirala maturanticu Željanu Tabak , učenicu trećeg razreda slastičara koja je sredinom svibnja u Zagrebu osvojila šesto mjesto na Državnom natjecanju iz slastičarstva Worldskills.

Sviđa mi se radost koju slastice svojim izgledom i okusom izazovu kod ljudi

Željana je naizgled sasvim obična tinejdžerica, no već nakon nekoliko riječi osvaja svojom iskrenošću, razboritošću, pozitivom i originalnim razmišljanjem. Kao i njeni vršnjaci puna je snova, ali već radi na njihovom ostvarenju. Trenutno je koncentrirana na dovršetak srednjoškolskog obrazovanja i već ima vrlo jasnu predodžbu o tome što želi postići u slijedećih 15-ak godina svog života. Uči kako bi zaslužila što bolje ocjene, tijekom ljeta će u svom Umagu odraditi praksu i tome se jako veseli, a zatim će se potruditi odmah pronaći posao u struci, u nekom većem gradu – Rijeci ili Zagrebu. Do 25. godine planira raditi i usavršavati se, zatim položiti majstorski ispit i nakon još nekoliko godina, otvoriti svoju slastičarnicu koja će nositi ime njene voljene bake Nade, kojoj će posvetiti i prvu autorsku slasticu.
– Za slastičarstvo sam se odlučila jer sam već kao malena djevojčica uvijek nešto radila u kuhinji s mamom Zdravkom koja je često pekla kolače. To me privuklo i poželjela sam što više naučiti i napredovati. Prvi kolač koji sam radila bile su ruske kape. Imala sam osam godina i moram priznati da uopće nije lagan recept. Iako je moj specijalitet lava cake, i danas najviše volim pripremati složenije, a posebno minijaturne slastice. Ja sam za klasične kolače, ponekad i tradicionalne ili starinske, pa i suvremene, ali uvijek s pravim, kvalitetnim, punim sastojcima – šećerom, vrhnjem, maslacem… Sviđa mi se ta kreativnost, i radost koju slastice svojim izgledom i okusom izazovu kod odraslih i djece, pa me to potaknulo da idem dalje. Zasad me ne zanimaju neke „zdravije“ varijacije i trendovi koji zagovaraju korištenje laganijih i bezmasnih zamjena za ovo ili ono, ispričala je, otkrivši da bi jako voljela dobiti priliku pohađati neki profesionalni međunarodni tečaj ili školu, primjerice u Francuskoj.
Foto: S državnog natjecanja

Kod natjecanja je najveći problem - vremensko ograničenje

I u slobodno vrijeme Željana se najradije posvećuje svojoj slastičarskoj strasti, otkriva nove recepte i proučava izradu majstorskih sladoleda raskošnih okusa. Ne impresioniraju je instant slastičari tik-tokeri, već je posvećena tome da doista „ispeče“ pravi zanat. Isto tako ne visi satima na internetu i pametnom telefonu, već se telefonski kratko dogovori za sastanak s prijateljicama i – to je to. Dok čarobira po kuhinji, najradije sluša glazbu Michaela Jacksona, svog omiljenog stranog umjetnika. Njena slatka ostvarenja s posebnim veseljem degustira prijateljica Selma, a ocjene su redovito odlične.
Puno stroži žiri ocjenjivao je Željanu na nedavnom državnom natjecanju. Zadatak je bio odraditi šest modula - izraditi krofne od dizanog tijesta, ukrasne ruže i karanfile od šećerne mase, zatim roladu od meringe s jagodama i slastičarskom kremom, restorantski desert (u njenom slučaju brownie u obliku suze s karamel kremom), tart od voća i cremee brulee. Sve je to pohvalno odradila, a posebno je uspješna bila u pipljivoj izradi cremee bruleea.
– Prvi dan sam stvarno imala tremu, jer nisam znala gdje ću i kako raditi, tko će biti uz mene i kakvi su suci. Osim toga, poziv na natjecanje dobili smo neočekivano i dosta kasno, pa s mentoricom nisam stigla puno vježbati, tek tri dana. Zbog svega toga nisam baš vjerovala u sebe i mislila sam da ću biti zadnja. No, stvari su se promijenile već prvi dan, kad je bila najveća stiska s vremenom – samo dva sata za krofne i cvjetne ukrase od šećerne mase. Uspjela sam ostati smirena i samo sam nastavila raditi. Taj moj stav i način na koji sam se nosila sa stresnom situacijom suci su primijetili i pohvalili. Od tada sam samo nastojala što bolje odraditi zadatke, učiti i zabavljati se. Ostala dva dana za mene je bilo i previše vremena, čak i za cremee brulee koji je dosta zeznut, jer trebaš paziti da ga ne prepečeš i umjesto deserta dobiješ kajganu! Divila sam se kolegicama koje su sve stigle na vrijeme. Neke su bile stvarno savršene, odradile sve unatoč umoru i bolovima, napravile stvarno prekrasne ukrase i odlične kolače, iskrena je Željana.
Natjecanje na kojemu se Željana uspješno predstavila dio je Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2021, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Radi se o manifestaciji usklađenoj sa standardima svjetskih natjecanja mladih u vještinama i najvećem natjecanju u ovom dijelu Evrope. Ove se godine, od 11. do 13. svibnja, na prostoru većem od 16 tisuća četvornih metara Zagrebačkog velesajma natjecalo ukupno 300 učenika u 43 discipline. Već je samo sudjelovanje priznanje srednjoškolcima i njihovim mentorima za znanje, vještinu i marljiv rad, uz poruku da se takva postignuća i izvrsnost prepoznaju i cijene. [/sivac] [sivac] Natjecanje na kojemu se Željana uspješno predstavila dio je Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2021, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Radi se o manifestaciji usklađenoj sa standardima svjetskih natjecanja mladih u vještinama i najvećem natjecanju u ovom dijelu Evrope. Ove se godine, od 11. do 13. svibnja, na prostoru većem od 16 tisuća četvornih metara Zagrebačkog velesajma natjecalo ukupno 300 učenika u 43 discipline. Već je samo sudjelovanje priznanje srednjoškolcima i njihovim mentorima za znanje, vještinu i marljiv rad, uz poruku da se takva postignuća i izvrsnost prepoznaju i cijene.

Posao je zahtjevan - ali i jako kreativan

Na koncu je bila itekako zadovoljna svojim sudjelovanjem i postignućima na natjecanju. Vršnjacima kojima tek predstoji takvo iskustvo savjetuje da se za radnim pultom smire, krenu opušteno i koncentrirano, i samo rade s guštom dajući najbolje od sebe. Vrijedno je spomenuti i da se na kraju radnog dana sama ponudila pomoći u pranju suđa učenicima iz Zagreba angažiranim u organizaciji natjecanja, i tako zaradila pohvalu njihove voditeljice. A osim novih znanja i samopouzdanja, stekla je i nove prijatelje.
Foto: S državnog natjecanja
- Mladima koje privlači slastičarstvo rekla bih da dobro razmisle, jer to nije samo pečenje torti i ukrašavanje. Puno toga treba naučiti, biti jako strpljiv, naučiti se nositi s nepredvidljivim situacijama i biti spreman počinjati sve ispočetka. Posao fizički zahtjevan, ali tu je i kreativnost i uvijek novi recepti i izazovi. Ali ako to stvarno žele, onda trebaju biti uporni, vjerovati u sebe i nikad ne odustati. Sigurna sam da će im se tako želje i ispuniti, poručila je ova djevojka lijepih plavih očiju, potvrđujući da je doista posebna.
Željanin nastup, ali i svakodnevni rad u školi, pohvalila je i njena mentorica i stručna nastavnica Ankica Kuljanac , istaknuvši da je maturantica vrijedna, uvijek zainteresirana i strpljiva. Napomenula je da su na međužupanijskom natjecanju osvojili četvrto mjesto, pa nisu očekivali poziv za državno, koji je stigao u zadnji tren. To im je ostavilo vrlo malo vremena za pripreme, prije kojih je još trebalo osmisliti i sve recepte.
- Jako mi je drago da smo prihvatili poziv, prvenstveno radi Željane, a zatim i radi naše škole. Uvijek je važno sudjelovati i dati sve od sebe. Svojoj sam učenici rekla – već sama činjenica da ovdje nastupaš znači da si najbolja!, istaknula je.
Kuljanac koja se slastičarstvom već 30 godina profesionalno bavi i trenutno radi u umaškom hotelu Sol Umag, kazala je da je to zanimanje danas puno popularnije i cjenjenije nego ranije. Opisala ga je kao pravu umjetnost i objasnila da ga jednostavno treba voljeti i konstantno se educirati. Na pitanje koliko su mladi zainteresirani za slastičarstvo, rekla je: „u uobičajenoj mjeri, no koliko je ono lijepo, toliko je i zahtjevno, a nisu sva djeca dovoljno motivirana i ustrajna, pa već kod prvih većih prepreka, nažalost, odustaju“. Pojasnila je da nije dovoljno samo odraditi zadatak, već su važni samoinicijativa i „krasti znanje majstora“.
Svoje učenike uči i da su jednako važni atraktivan izgled i vrhunski okus slastica. A koje su slastice trenutno najpopularnije? Već nekoliko godina su to čokoladni ili voćni musevi, raznolike kreme u čašama i monoporcijski deserti preliveni raznim glazurama, među kojima minijaturne torte svih boja i maštovitih dekoracija.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti