Zelena Istra najavila upravni spor zbog golfa

Istra
26.03.2009 00:00
D. Požarić
Podno Motovuna planiraju se građevinske zone od ukupno 16,2 hektara
Podno Motovuna planiraju se građevinske zone od ukupno 16,2 hektara
I službeno je potvrđeno: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo je rješenje po kojem je golf projekt »Brkač« prihvatljiv za okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša. Protiv rješenja Ministarstva, donesenog još 10. ožujka, nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, što će, po najnovijim informacijama, učiniti udruga Zelena Istra zbog očitih proceduralnih nepravilnosti i probijanja rokova za postupak koji je počeo još u prosincu 2007. godine.
Rješenjem Ministarstva investitoru Jupiter Adriji dozvoljeno je da na temelju studije, koju je izradio Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), na 240 hektara podno Motovuna izgradi dva golf igrališta sa 67 objekata - jedan hotel, 59 vila s bazenima i sedam apartmanskih zgrada, kapaciteta ukupno 498 postelja - te 19 jezera i dva akumulacijska jezera, kao i brojne prateće objekte te parkiralište sa 600 mjesta.
U rješenju Ministarstva navode se brojne mjere zaštite okoliša koje je nužno izvesti, a prva se odnosi na sam početak projekta. Ističe se da je prije bilo kakve gradnje potrebno provesti urbanističko-arhitektonski natječaj na osnovu kojeg će se tek izraditi urbanistički prostorni plan i odrediti izgled građevina i čitavog prostora. Naime, u studiji uopće nije prikazano kako će izgledati apartmani i vile koje se namjeravaju izgraditi, a upravo je to bila jedna od zamjerki troje članova stručnog povjerenstva, koji su odlučili odbiti dati blagoslov ovakvom projektu.
Ministarstvo u svom rješenju spominje da su dobili tri izdvojena mišljenja članova povjerenstva koji tvrde da će doći do trajne i nepovratne promjene slike krajobraza u dolini Mirne te da se narušavaju zatečeni odnosi u prostoru čime se izravno konkurira značaju povijesnog naselja Motovun. Kao što je poznato, planiraju se građevinske zone od ukupno 16,2 hektara, što je dvostruko više od površine na kojoj se sada prostire šest zaseoka ispod Motovuna.
Međutim, Ministarstvo je zanemarilo izdvojena mišljenja te je potvrdilo stav većine članova povjerenstva koji su podržali projekt. Na početku rasprave, podsjećamo, za smanjenje broja postelja bilo je i ostalih deset članova povjerenstva, ali je većina - a među njima je i pročelnik Odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić - kasnije promijenila mišljenje.
M. JERIN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti