Zbog velikog broja prometnih nesreća policija najavljuje preventivno-represivne aktivnosti

Istra
27.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Izvor: Arhiva Parentium.com
Praćenjem stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave istarske i na razini pojedinih policijskih postaja, utvrđeno je da je u zadnja dva tjedna došlo do znatnog pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, pa je tako u vremenskom periodu od 13. do 26. travnja ove godine evidentirano čak 114 prometnih nesreća.
Tri su nesreće bile sa smrtnim posljedicama a ukupno su četiri osobe poginule. Dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a jedna lakše.
Pritom je zanimljivo da su se sve prometne nesreće sa najtežim posljedicama dogodile u za vožnju pogodnim vremenskim uvjetima i na suhom kolniku, izvan naselja i danju, a pogreške vozača koje su ih prouzročile su neprilagođena brzina vožnje i oduzimanje prvenstva prolaska raskrsnicom.
Osim navedenih posljedica, posebno je naglasiti još 37 prometnih nesreća sa ozljeđenim osobama u kojima su stradale 54 osobe (6 osoba teže, a 48 osoba lakše). U tim je prometnim nesrećama stradalo 8 vozača mopeda i motocikala (jedna osoba zadobila je teške, a 7 njih lakše tjelesne ozljede).
Analizom spomenutih podataka u Policiji su zaključili kako je u posljednje vrijeme došlo do povećanja broja stradalih u prometu, dok je izvršenim analizama pogrešaka vozača utvrđeno da su najčešće vozili nepropisnom odnosno neprilagođenom brzinom, nisu poštovali prednost prolaska ili su nepropisno pretjecali. Iz PU Istaraske zato pozivaju sudionike u prometnu na poštivanje propisa, izbjegavanje vožnje uz korištenje alkohola i opojnih droga, te da ne upravljaju neregistriranim vozilima ili prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima.
Policija će u narednom periodu pojačati preventivne represivne aktivnosti, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća sa najtežim posljedicama.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti