Zbog lukavog ugovora Vlada Microsoftu mora platiti 14,5 milijuna kuna

Hrvatska i svijet
14.12.2012 07:58
D. Požarić
1
1
Porezni obveznici, opet će skupo, čak 14,5 milijuna kuna, platiti nekoordiniranost državne administracije. Ovaj put novac će otići Microsoftu odnosno njegovom hrvatskom partneru King ICT-u. Trošak nije bio planiran, a prouzročilo ga je neplaćanje licencija i ugovori u kojima je Microsoft bio pametniji…
“Ovo je još jedan kostur iz ormara. Nadam se i zadnji”, kazao je za dnevni list “21. stoljeće” Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.
Novac koji su trebali platiti nisu prikazali bivši ministri pravosuđa (Dražen Bošnjaković) i uprave (Davorin Mlakar), iz HDZ-ove vladavine, pri primopredaji vlati.
Središnji državni ured još je sredinom 2008. godine sklopio ugovor s King ICT-om za nabavu Microsoftove programske opreme na rok od četiri godine.
Zatim je potpisan ugovor o korištenju licencija, ali na samo tri godine. U plaćanju svih troškova prve tri godine sudjelovala su sva ministarstva.
Kada je novim ugovorom trebalo pokriti preostalih godinu i sedam mjeseci , ministarstva nisu obaviještena i Ministarstvo pravosuđa i uprave nije plaćalo jer nije znalo da treba.
Microsoft je lukavo sklopio ugovor koji kaže da ako samo jedno državno tijelo ne plati, programska rješenja i licencije vraćaju se na razinu iz 2008. godine.
Iako je plaćeno 85 milijuna kuna država bi mogla sve izgubiti i imati zastarjeli softver. Zato su odlučili platiti dodatnih 14,5 milijuna kuna.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti