Završna prezentacija rezultata energetske obnove obiteljskih kuća i otvorenje Zelene knjižnice energetske učinkovitosti

Lokalno
26.09.2015 09:09
D. Požarić
1
1
Kroz prošlogodišnji program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodio u suradnji s Gradom Porečom obnovljeno je 28 obiteljskih kuća, istaknuto je jučer na završnoj prezentaciji provedenog programa održanoj u Gradskoj vijećnici. Građanima koji su koristili sredstva uručene su prigodne zahvalnice za uspješno sudjelovanje u programu.
- Uspješnom prijavom na dva Javna natječaja Fonda, Grad Poreč je svojim građanima osigurao pravo na korištenje bespovratnih sredstava u iznosu od 1,25 milijuna kuna za sufinanciranje ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u svoje obiteljske kuće te sredstva za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti u kućama. Ukupan iznos investicija na području našega grada iznosi 1,3 milijuna kuna. Korisnici su ostvarili pravo na sufinanciranje opravdanih troškova investicije u vrijednosti od 50%, od čega je Fond u sufinanciranju učestvovao sa 40%, a Grad sa 10%. Građani su putem sudjelovanja na natječajima ostvarili pravo na ukupna bespovratna sredstva u iznosu većem od 600.000 kuna. Programom je obuhvaćeno 28 obiteljskih kuća, od kojih je 14 doživjelo kompletnu energetsku obnovu, dok su u njih 14 implementirani sustavi obnovljivih izvora energije.“ - izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.
- Fond je za ovu namjenu Gradu Poreču odobrio milijun kuna. Energetska obnova kuća smanjit će potrošnju energije, troškove režija i unaprijediti kvalitetu života. Interes i odaziv za programe Fonda je iz godine u godinu sve veći, a da bismo taj trend nastavili, moramo govoriti o dobrim projektima i njihovim rezultatima. Ove godine su se građani za obnovu svojih kuća javljali direktno Fondu te nam je pristiglo preko 12.000 zahtjeva iz cijele Hrvatske. Do sredine rujna obradili smo više od 75% predmeta, a velik je i interes građana Istre. - izjavila je načelnica sektora za energetsku učinkovitost Fonda Vesna Bukarica.
Prezentaciju o ostvarenim rezultatima održala je direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o Gordana Lalić, najavivši nove projekte.
- Koncentrirat ćemo se na projekte koji će u svakom segmentu biti jako dobro osmišljeni tako da zadovolje potrebe svih građana i samoga grada, na način da ćemo pokušati ostvariti maksimalne iznose bespovratnih sredstava i čim prije vidjeti dovršene projekte, zaključila je Lalić.
Nakon završne prezentacije, u Gradskoj knjižnici Poreč otvorena je Zelena knjižnica energetske učinkovitosti, šesnaesta takva knjižnica u Hrvatskoj.
- Posebno me ponosnom čini ovaj događaj, jer još jednom naša Gradska knjižnica dokazuje iznimnu sposobnost organizacije i spremnost prihvaćanja novih projekata, čime će postati prva knjižnica u Istarskoj županiji koja će imati Zelenu knjižnicu i time svojim korisnicima ponuditi novi sadržaj, rekla je zamjenica gradonačelnika.
- Svrha Zelene knjižnice je učiniti publikacije o energetskoj učinkovitosti dostupnijima stručnjacima, studentima, učenicima, ali i građanima. Veliki dio publikacija koje čine Zelenu knjižnicu nastao je kroz osam godina provedbe projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a dio ih je objavio Fond u sklopu nastavka informativno-edukativnih aktivnosti projekta. Cilj nam je knjižnice redovito osvježavati i novim sadržajima te da doista budu relevantni izvori informacija za sve one koje zanima energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, rekla načelnica Bukarica. (Grad Poreč)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti