Završio lovostaj, ali srdeli cijena otišla u nebesa

Istra
16.01.2013 09:48
D. Požarić
Nije kriva srdela što je riba skupa... (M. ANGELINI)
Nije kriva srdela što je riba skupa... (M. ANGELINI)
Ispratili smo je na jednomjesečni odmor s 10 kuna, a vratila se triput skuplja. Tako bismo mogli rezimirati ono što se događalo s cijenom srdele sredinom prosinca, kada je počela zabrana lova sitne plave ribe, do danas, kada je lovostaj završio. Srdela je, dakle, u prosincu koštala 10 kuna po kilogramu, a danas je osvanula s cijenom od 30 kuna. Nije se to nimalo dopalo kupcima, koji su njurgajući ipak posezali u novčanike i kupovali pola kilograma, ako ne i kvarat friških srdela. Jer, falila je mnogima ta zdrava sitna plava riba.
I prodavačica koja je danas jedina na pulskoj ribarnici nudila srdelu priznala je da se kupci bune. Kaže da nikada nije vidjela toliko zbog cijene ljutitih ljudi. A cijenu određuje ponuda. Jedini štand sa srdelom danas je mogao sam formirati cijenu, a ona će se idućih dana vjerojatno spuštati kako te ribe bude sve više u ponudi. Doduše, morat ćemo se malo strpjeti jer vremenske prilike ovih dana nisu naklonjene ribarima, kao što su bile dok su zakonski morali mirovati, pa će vjerojatno mnogi ostati vezani uz obalu.
Ako u ovu priču ubacimo i podatak o otkupnoj cijeni srdele, onda žalopojka kupaca ima itekako smisla. Ribari, naime, prodaju srdelu po tri kune za kilogram te od države za istu količinu dobiju još 35 lipa. Od tri kune u otkupu, srdela do ribarnice uspije poskupjeti deset puta, što je trenutno čini ribom na kojoj trgovci najviše zarađuju.
Istarski ribari su, inače, bili protiv uvođenja mjesečnog lovostaja. Tražili su, zajedno s onima iz Primorsko-goranske županije, da se zabrana lova sitne plave ribe skrati, da počne 23., a ne 15. prosinca. Ali, Ministarstvo poljoprivrede nije imalo sluha za njihove zahtjeve, kao što je imalo 2010. za dalmatinske, kada je na njihov zahtjev lovostaj trajao svega 15 dana. Ribari stalno ističu i da bi trebali biti obeštećeni u vrijeme lovostaja, jer je to praksa u drugim europskim zemljama. No, ni tu nema sluha, odnosno novca iz Ministarstva.
Silvio Licul, vlasnik poznatih plivarica "Mauros" iz Pule, upozoravao je da ljudi svakodnevno dobivaju otkaze, a istovremeno država ribarima nameće zabranu rada. On na svoja dva broda zapošljava 14 djelatnika, koji su morali mjesec dana biti na prisilnom odmoru.
Država lovostaj pravda znanstvenicima koji kažu da je polovicom prosinca počeo mrijest srdele. Ribari se, međutim, pitaju kako to da se, unatoč dugogodišnjem obnavljanju ribljeg fonda, zbog čega je i uveden lovostaj 2006. godine, love sve manji primjerci srdela. Ne žale se oni na količinu, već na veličinu, i pitaju se zašto riba ne uspijeva narasti. Cijelu prošlu godinu lovilo se 40 do 55 komada u kilogramu, dok je nekad bilo normalno da bude manje od 40 komada u kilogramu. (B. ŽIŽOVIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti