Završio Festival dječje knjige Monte Librić

Kultura
01.05.2018 18:39
D. Požarić
1
1
Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić završeno je jučer dodjelom nagrada za najbolju izradu i fotografiju papirnate Bake Librić. S obzirom na ovogodišnju festivalsku temu „Animiraj me!“, koja je promišljala medij animacije unutar književnog svijeta za djecu, pokrenuta je posebna priča s umjetnikom Markom Zubakom, koji hrvatsku umjetničku scenu zadužuje baveći se papertoy formom – igračkama od papira. Za Monte Librić je prema stvarnom i popularnom festivalskom liku oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić, a organizatori Monte Librića pozvali su sve zainteresirane da preuzmu nacrt za izradu papirnate igračke, istu fotografiraju i podijele putem društvenih mreža te na taj način sudjeluju u nagradnoj igri kada tri najbolje fotografije osvajaju knjige o izradi papertoysa.
Osim toga u igru su bile uključene i pulske osnovne škole, odnosno učenici četvrtih razreda. Akcija je izazvala velik interes pa je više od 80 fotografija Bake Librić stiglo iz mnogih krajeva Hrvatske i svijeta, a učenici su na festivalu izložili oko pet stotina unikatnih Baka Librić. Tri najbolje fotografije koje su ponijele nagradu – knjigu o izradi papertoysa potpisuju Majda Moličnik iz Slovenije za fotografiju Bake Librić u jami Baredine, Dragana Andrijić iz Pule za fotografiju Bake Librić u pulskom Amfiteatru te Ivor Hrast s Krka za fotografiju Bake Librić na Krku. Među učeničkim radovima odabrano je deset najboljih papirnatih kreacija, a dobitnici su Filip Bečić, Anna Štifanić, Ivan Vidajić, Raul Peruško, Nora Peroli, Rea Mijatović, Giorgia Kukolja, Adrijan Bančić, Ivan Milas i Martina Brgić.
U sedam festivalskih dana, od 23. do 29. travnja, održano je više od 60 programa, raznih radionica, kazališnih predstava, animiranih filmova i promocija knjiga, a svoja najnovija izdanja predstavili su Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, David Homel, Manuel Šumberac, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić, Robert Frank i talijanski autori Susanna Mattiangeli i Andrea Valente. Na festivalu je bilo izloženo gotovo 3.000 hrvatskih, talijanskih i engleskih naslova za djecu.
Najprodavanije knjige festivala su edukativne slikovnice Mrljek i Prljek autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u nakladi Evenio, Smogovci Hrvoja Hitreca u izdanju Školske knjige te Gregov Dnevnik – Nezgoda za nezgodom Jeffa Kinneyja u izdanju Mozaik knjige. U sklopu Dana za knjižničare festival je posjetilo više od 40 knjižničara iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije čija je Mestna knjižnica Ljubljana sudjelovala i u službenom programu. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti