Završeno državno natjecanje iz astronomije

Mozaik
15.05.2009 00:00
D. Požarić
S lijeva na desno: Mateo, David, Sandi, Jasmina u Omišu
S lijeva na desno: Mateo, David, Sandi, Jasmina u Omišu
Piše: Korado Korlević
Ovogodišnje državno natjecanje iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u Omišu od 10. do 12. svibnja, a donijelo je zapažen uspjeh mladih istarskih astronoma i sudionika Višnjanske škole astronomije (VSA) izvan Istre.
Na osnovi rezultata županijskih natjecanja, na državnu smotru pozvano je 92 najboljih, među njima i četvero mladih zvjezdoznanaca iz Županije istarske, te petnaestak sudionika VSA, od čega i tri pobjednika svojih grupa.
Od sudionika iz Istre, najzapaženiji je rezultat ostvario Mateo Paulišić, učenik 3. razreda Pazinske gimnazije koji je u svojoj kategoriji osvojio izvrsno drugo mjesto, dok je najbolje ocijenjeni praktični rad - "Krivulje sjaja meteora" Jasmine Šestan (Pazinska gimnazija, 3. razred). Zapažene rezultate postigli su i učenici osnovnih škola David Travan (OŠ Višnjan, 7. razred) i Sandi Šegota (OŠ Vidikovac, 8. razred)
Nikako ne treba zaboraviti pohvaliti ni rad njihovih mentora - Predraga Brkića, Maria Turića i Damira Šegona, bez čije bi pomoći bilo puno teže ostvariti ovakav plasman.
Vjerujemo da će ovaj uspjeh doprinijeti još boljim rezultatima i brojnijoj zastupljenosti mladih istarskih astronoma na državnim natjecanjima već slijedeće godine. Osim tog uspjeha, na rast edukacije u astronomiji će snažno utjecati i dovršetak rekonstrukcije povijesne pulske zvjezdarnice, u kojoj je sada i prostor za rad s učenicima, te nastavak uređenja prostora u Višnjanu u kojem se odvijaju astronomski edukacijski programi. Prijave za njih su upravo u toku a astronomska škola će se održati od 15. do 25. kolovoza. 2009.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti