Završena prva smjena Ljetnog kampa, priprema za drugu

Lokalno
10.07.2015 10:42
D. Požarić
1
1
Zastava Ljetnog kampa Grada Poreča i ove se godine vijori na Gradskom kupalištu, 19. godinu za redom, a još je jedna generacija mališana krenula u novu ljetnu avanturu. Jer, upravo je to glavna misija Kampa – pružiti djeci kvalitetne edukativne i zabavne sadržaje tijekom ljetnih mjeseci, isprobati nove sportove, naučiti nove vještine – upoznati nove ljude i prijatelje, te se pritom dobro zabaviti, objavljeno je na gradskim web stranicama.

Sport, kreativne radionice, sportske igraonice, gosti predavači i naravno, plivanje

Gradski Ljetni kamp ove će se sezone odvijati kroz tri smjene (i u četvrtoj ukoliko se iskaže interes) svaka u trajanju od 12 dana, a kako se prva upravo ovih dana bliži kraju, zavirili smo u njihovo sjedište da vidimo kakvo raspoloženje i atmosfera vladaju među polaznicima. Prvu smjenu pohađa 55 djece u dobi od 5 do 14 godina, najvećim dijelom s područja Grada Poreča. Topli i suhi dani koji vladaju ovoga ljeta idu na ruku malim polaznicima i njihovim voditeljima, a sjena borova i plaža Gradskog kupališta pravo su mjesto za mnoge aktivnosti. Za razliku od ranijih godina kada je za kišnih dana Kamp morao zaustaviti aktivnosti, ove godine tog problema nema, čak i za kišnog vremena sve se aktivnosti „sele“ u Centar za mlade.
No, ove godine kiše, barem za prvu smjenu nije bilo, pa se sve odvija prema planu. Dan u Kampu počinje u 6.45 kada počinju pristizati prvi polaznici. U 8 počinje jutarnje razgibavanje i gimnastika, a sve se nastavlja  sportovima „na suhom“ odnosno radionicama karatea, juda, badmintona, nogometa ili odbojke na pijesku. Okosnica aktivnosti u Kampu oduvijek je bilo plivanje -  kako obuka za neplivače, tako i usavršavanje i učenje novih tehnika za plivače, pa se tako dobar dio dopodnevnih aktivnosti odvija u vodi. Osim plivanja, tu su i igre u vodi s rekvizitima, te odbojka i košarka u vodi, vaterpolo.
Predah su igre na suhom, pikado, stolni tenis, kolo sreće, memory i forza quatro, igre bez granica, potraga za blagom. Mnogi vole i školu kajaka, ali i prezentacije sportskih klubova i udruga iz Poreča – tako su se djeci prezentirali ili će to učiniti sljedećih dana, jedriličari, ronioci, karate klub, tekvando klub, kinološko društvo, Crveni križ, penjački i šahovski klub, mažoretkinje, žongleri i drugi, a u posjet će doći i profesorica biologije s kojom će mališani, uz pomoć mikroskopa proučavati tajne podmorja. Popodnevni sati obično su rezervirani za radionice: likovnu Marine Pacenti, zatim Porečkih mažoretkinja koje uče djevojčice cheerleaders koreografiji, pa žonglerskoj, koju vodi Matija Oplanić iz  udruge USB ili pak  glazbenoj koju vodi Ester Marin. Dio naučenog mališani će imati prilike pokazati roditeljima na prezentaciji koja će se održati u petak 10. srpnja, dok je drugi dan, subota, ujedno i zadnji dan prve smjene, određena za zajednički odlazak djece, roditelja i voditelja u vodeni park. No, to nije jedini izlet u toku smjene, već su razgledavali i ljepote našeg mora podmornicom, te išli na izlet brodom do Limskog kanala i na kupanje u Vrsar. Sve vrijeme sa mališanima je tim od devet stručnjaka – kineziologa i odgajatelja, a nakon napornog dana uvijek dobro dođe i odmor uz marendu i ručak koji su organizirani u Kampu. A vrijeme do 16.15 sati kada se zatvaraju vrata Kampa, jednostavno proleti.

Nitko ne želi rano otići iz Kampa

-Zadovoljni smo jer su zadovoljni i roditelji i djeca. U početku su roditelji po djecu dolazili već oko 15 sati, ali su im djeca počela govoriti da ih čekaju, da zašto dolaze tako rano, da još ne žele otići iz Kampa. To nam je znak da smo sadržajno zaokupili pažnju, interes i zaigranost djece. Da im se ne žuri. Roditelji nam poslije kažu da nemaju problema s djecom oko odlaska na spavanje, da su umorni i puno pričaju o tome što se dešava u Kampu, kaže Natka Živković, direktorica pulske tvrtke Bloo, koja ove godine provodi Ljetni kamp.
Ovogodišnji je Kamp donio i razne novosti – uz nove igre, svako dijete dobije i dvije majice sa natpisom Ljetni kamp Grada Poreča, dva obroka, a tu su i drvene klupice koje mališani sami oslikavaju i koriste za društvene igre. Kamp je prvi puta dobio i vlastitu himnu pod nazivom „Ljetni kamp Grada Poreča je najbolji“ koji svi polaznici vrlo rado pjevaju i plešu, što su nam odmah i pokazali, jer pjesma ima i svoju koreografiju.
Nakon završene prve smjene, druga kreće odmah u ponedjeljak 13. srpnja, a nove polaznike čekaju nove avanture i puno lijepih druženja. Za ovu, drugu smjenu koja se odvija u punoj sezoni povećan je broj upisa, pa se tako može se upisati još desetak djece starije dobi, plivača, te se svi zainteresirani mogu javiti u Upravni odjel za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Poreča, a info na besplatni telefon 0800 40 440.

Što kažu sudionici:

Dora 6. godina – Prvi put sam u Ljetnom kampu, najviše mi se sviđa plivanje, još učim. Moja prijateljica Maša iz plesne ide isto ovdje u Ljetni kamp, a upoznala sam i neke nove prijateljice i veselim se odlasku u akvapark.
Toni 9. godina - prvi put sam u Ljetnom kampu i jako mi se sviđa, puno toga sam naučio, najviše mi se sviđa radionica karatea, možda i nastavim. Sve su tete i voditelji dobri, odlučio sam se doći u Kamp da mi ne bude dosadno doma, jer nema škole.
Ema 5. godina - došla sam u Ljetni kamp jer mi kad mi je mama rekla za to, rekla sam da bi htjela ići. Super mi je, svašta radimo, igramo se, plešemo učimo svašta, vježbamo, naučila sam karate, to prije nisam znala i pokrete u karateu nogom i rukom, a naučila sam i plesove kad svira pjesma. Sviđa mi se i himna Kampa sve je predivno i super mi je.
Petra Banjanin, koordinatorica Kampa - djeca su odlična. Vrlo su živa i najviše vole vodu, imamo profesore koji rade već dugi niz godina, već 18 godina na podučavanju plivanja i oni su institucija, znaju svoj posao. Djeca najviše vole sve ono što nemaju doma i zato smo se potrudili da imaju što više takvih sadržaja, od kola sreće, stolnog tenisa, karatea, juda, šaha, mažoretkinja. Sve to im  je zanimljivo i kad dođu doma sretni i umorni i roditelji su sretni, a nama je to najveći uspjeh.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti