Završen 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske u Poreču

Lokalno
22.05.2018 17:37
D. Požarić
Cipelići
Cipelići
U organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču se od 14. do 18. svibnja šesti put zaredom obilježio Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske. Ove godine u goste je stigao profesor dr.sc. Eloff Kobus sa Sveučilišta Pretoria iz Južnoafričke Republike, dipl. ing. šumarstva Anu Milat te dr.sc. Nediljko Landeka iz Zavoda za javna zdravstvo Istarske županije.
Tjedan je započeo svečanim otvaranjem ovogodišnjeg domaćina, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, gdje je profesor Kobus održao predavanje o iskustvima botaničkih vrtova u njegovoj zemlji pod nazivom “The changing role of botanical gardens and arboreta over time”. Prof. Kobus član je Akademije znanosti JAR-a te osnivač Nacionalnog botaničkog instituta Južnoafričke Republike. Porečki dio startao je tek u utorak u šumi Sv. Marka u sklopu kojega je održana izložba likovnih radova “Šareni mozaik” dječjih vrtića na području Poreča i okolice. U likovnoj radionici sudjelovali su vrtići Crvenkapica, Cipelići, Radost I i II” te Radost Vižinada, ali i vrtić Tići iz Vrsara i Funtane.
Održane su zatim u Osnovnoj školi Poreč radionice o biljnim invazivnih vrstama za učenike 4. razreda “Biljke invazivke” te radionica “Lov na pajasen” namijenjena višim razredima. Najuspješniji učenici koji su sudjelovali u radionicama osvojili su ulaznice za kino.
U četvrtak je suradnica Centra za invazivne vrste dipl. ing. šumarstva Ana Milat za 1. razred Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića održala predavanje o ambroziji.
Posljednjeg dana u Srednjoj školi Mate Balote za učenike 2. razreda poljoprivrednog smjera agrotehničara dr.sc. Nediljko Landeka održao je predavanje o komarcima. Učenici su mogli vidjeti uzroke ličinaka komaraca te razne klopke koje se koriste za njihovo hvatanje. Isti dan organiziran je obilazak edukativne staze u šumi Sv. Marka za učenike 7. razreda Osnovne škole Tar - Vabriga a za učenike 2. i 3. razreda OŠ Poreč posjet pčelinjaku SŠ Mate Balota.
Kao posljednje u programu u Institutu je održano izvlačenje dobitnika nagradne igre „Osvoji besplatnu analizu“. Imena sretnih dobitnika objavljena su na internetskim stranicama Instituta. U raznim aktivnostima sudjelovalo je ukupno oko 140 djece vrtićkog uzrasta, 220 osnovnoškolaca te oko 45 srednjoškolaca. Tjedan i bogati program podržali su i omogućili Grad Poreč, Pučko otvoreno učilište i Zavičajni muzej Poreštine. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti