Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture

Kultura
28.03.2024 14:36
kb
Izvor: Zavičajni muzej Poreštine
Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja Dana Istarskog statuta, održanoj jučer u Istarskoj sabornici u Poreču, Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena je Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture u Istarskoj županiji.
Istarska je županija ovom zahvalnicom odala priznanje porečkom muzeju za 140 godina predanog rada i doprinosa očuvanju i dostupnosti kulturnog naslijeđa, poticanja interesa za istraživanje i dublje razumijevanje istarske baštine te za realizaciju brojnih postava i projekata, kao i razvoj muzejske djelatnosti. Zahvalnicu je ravnateljici muzeja dr. sc. Eleni Uljančić uručio istarski župan Boris Miletić.
- Kontinuirano zalaganje Muzeja i predanost očuvanju kulturne baštine i povijesti Poreštine i Istre duboko su cijenjeni u društvu, posebice u kulturnoj zajednici gdje je Zavičajni muzej stekao ugledan status kulturnog predvodnika pri očuvanju kulturne baštine. Kroz godine i protekla desetljeća, Zavičajni muzej Poreštine postao je ključna institucija u promicanju bogate povijesti, tradicije i identiteta ovog područja, potičući interes i ljubav prema baštini i identitetu. Također, uloga zavičajnog muzeja u edukaciji, istraživanju i interpretaciji lokalne baštine pružila je neprocjenjiv doprinos zajednici i povijesnim istraživanjima, stoji u Odluci o dodjeli Zahvalnice Istarske županije Zavičajnom muzeju Poreštine koju je potpisao istarski župan.
Zavičajni muzej Poreštine, najstariji muzej u Istri, nasljednik je dvaju ranijih muzeja: Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, osnovanog 1884. godine, i gradskog muzeja za umjetnost i povijest, osnovanog 1926. godine. Njihov muzejski fundus uključen je u današnji muzej koji se od 1952. godine nalazi u baroknoj palači obitelji Sinčić u Poreču. Muzej skrbi o više građevina i lokaliteta kulturno-povijesnog značaja u gradu Poreču i na širem području Poreštine te djeluje na principima održivosti, jednakosti i kreativnosti. Rođendansku obljetnicu muzej dočekuje radno, uređujući kulturno-povijesne spomenike o kojima skrbi - Romaničku kuću u Poreču te Memorijalnu kuću Joakima Rakovca u obližnjim Rakovcima, čiji se postavi otvaraju u ovoj godini a uskoro kreće i energetska obnovu kompleksa Muzeja za što su odobrena bespovratna europska sredstva u iznosu od 921.717,88 eura.
Svečanosti su prisustvovali brojni gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina, kao i gosti iz političkog i javnog života. Brojnim uzvanicima su se, tom prilikom, obratili predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istarski župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti