Zaustavite ludu utrku za 'crnim zlatom'

Istra
20.06.2015 15:04
D. Požarić
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
U subotu su članovi hrvatskih okolišnih organizacija S.O.S. za Jadran i talijanska organizacija Legambiente zajedno s mnogim drugim okolišnim organizacijama iz svih zemalja na obalama Jadrana, iz Rovinja uputili apel kojim se traži zaustavljanje utrke za "crnim zlatom" i zaštita Jadranskog mora i obale od "napada" naftnih kompanija.
Apel je upućen s broda "Goletta verde" (Zelena škuna), povijesne plutajuće kampanje za zaštitu mora koja je sa svojim aktivnostima startala 1986. godine, i od onda svake godine s drugom, aktualnom temom, vodi bitke za očuvanje i boljitak Jadrana.
-Ove godine s jednom velikom i aktualnom bitkom krećemo iz Rovinja kako bismo skrenuli pozornost na problem eksploatacije nafte u Jadranu. Mnoge okolišne i druge organizacije i institucije iz šest jadranskih država potpisale su deklaraciju "StopSeadrilling-NO Oil", rekla je na pressici Dušica Radojčić iz "Zelene Istre", ukazavši kako je ovo zajednički problem i bitka svih nas.
- Autistične nacionalne politike planiranja maksimalnog korištenja Jadrana nikada ne uzimaju u obzir dugoročno kumulativno djelovanje svih zainteresiranih strana, zato i pozivanje na pravo eksploatacije, pod izlikom da "i susjed to čini", danas i svi zajedno odbacimo, poručila je Radojčić. O tome koliko je utrka za "crnim zlatom " već uzela maha, govorio je Giorgio Zampetti (Legambiente).
- Odluka da se ide u eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, koju su donijeli Italija, Hrvatska i druge jadranske države, anakrona je i kratkovidna, te u potpunoj suprotnosti sa strategijama borbe protiv klimatskih promjena i predstavlja veliki rizik za zelenu i zdravu ekonomiju cijelog područja, poručio je Zampetti, upozorivši i na podatak prema kojem je u Italiji već aktivirano na desetak dozvola za eksploataciju nafte, ali i da ih je na desetak u fazi ishođenja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
Više u nedjeljnom tiskanom izdanju Glasa Istre.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti