Započeo 21. Tjedan suvremenog plesa

Kultura
22.05.2004 00:00
Izvor: hej/dp
D. Požarić
Koreografijama na glazbu Igora Stravinskog, "Petrushka" i "Hunt" finskoga umjetnika Tero Saarinena večeras je u Hrvatskome narodnom kazalištu započeo 21. Tjedan suvremenog plesa. Četrdesetogodišnji Finac Saarinen, dobitnik najvećega finskog priznanja za umjetnike "Finland Prize", za produkcije prikazane večeras u Zagrebu velike je komplimente dobio od kritičara Jochena Schmidta iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga: "Djelo ne samo da je dobro, nego je briljantno – glazba je genijalno aranžirana za dvije harmonike, a izvrstan rad plesača daje ovoj priči nove boje i karakteristike."

21. Tjedan suvremenog plesa trajat će do 31. svibnja, a na programu je 20 inozemnih i domaćih plesnih produkcija, među kojima su i tri premijerne. Sva festivalska zbivanja odvijat će se na sedam zagrebačkih lokacija. Publika ove plesne manifestacije posjećivat će HNK, Gavellu, Tvornicu, ZeKaeM, Gliptoteku HAZU-a, kino Lika i Teatar &TD.

Umjetnička ravnateljica Tjedna suvremenog plesa Mirna Žagar u povodu 21. izdanja festivala rekla je: "Nove generacije koreografa izražavaju svoj estetski i socijalni komentar svijeta u kojem žive te tako utiru svoj trag u povijesti plesnih događanja. Među njima su sve brojniji hrvatski koreografi. Okosnicu festivala od osnutka čini želja da kroz festivalski program predstavimo što veću raznolikost izražajnih formi te estetskih profila koji su prisutni u svijetu plesa danas. Festival tako pruža kontekst razvoju novih ideja i prodor novog talenta te promišljanja umjetnosti plesnog izraza unutar hrvatske kulture."

Robyn Orlin, medijski najintrigantnija umjetnica, stiže iz Južnoafričke Republike. Sutra će u ZeKaeM-u izvesti "We must Eat our Suckers with the Wrapper on". Riječ je o kontroverznoj umjetnici, dobitnici nagrade Laurence Olivier iz 2002., koja tvrdi da ju je politički sustav u Južnoafričkoj Republici toliko iritirao, da je ona odlučila iritirati sustav: "Klasičan ples i režim u Južnoafričkoj Republici bili su vrlo povezani. Tamo je išao sav novac, ništa se nije izdvajalo za alternativne smjerove ili Afrikance… Ustvari, nemam neki poseban stil, radim konceptualno, kradem slike iz svakodnevnog života i stavljam ih u kontekst plesa. U mojoj koreografiji ima provokacije za jedan dio publike koji se može osjećati nelagodno i to je dobro, jer će nakon toga početi razmišljati."

Uz Fince i provokativnu Južnoafrikanku Robyn Orlin, u najatraktivnije se programe 21. Tjedna suvremenog plesa, prema riječima organizatora, ubrajaju izraelska predstava "Two Playful Pink" Yasmeen Godder koja će igrati u četvrtak u Gavelli, te nastup Rosemary Butcher, velike dame britanske i svjetske scene, u ZeKaeMu s predstavom "White".

Na Tjednu će se predstaviti i hrvatski koreografi i plesači: Marijana Krajač, Andrea Božić, grupa Prostor, Emil Matešić i mnogi drugi. Svoj dolazak na festival plesa otkazala je skupina Marie Chouinard, ali su najavili dolazak s novom produkcijom na 23. Tjednu 2006.

Off program 21. Tjedna suvremenog plesa započeo je na samom otvaranju, ispred HNK-a, gdje je uz DJ Bojana izveden Sofa Jammings, otvorene plesne improvizacije koje imaju namjeru ples izmjestiti izvan kulturnih u šire društvene sfere i promovirati ga u "…nešto u što se svatko može uključiti, a ne samo gledati ples s pozornice." U Gliptoteci HAZU-a sutra će se svečano otvoriti instalacija "Lista uputa", video koreografije na koju publika ulazi besplatno. U kinu Lika tijekom festivala bit će postavljena izložba fotografija Lynne Rystrom, koja o svojim radovima kaže: "Ove fotografije su o identitetu, traženju i kreaciji identiteta, za mlade žene, pogotovo za plesačice. …plesne poduke nisu samo prostor za ples, nego im je pokret i ples davao mogućnosti istraživanja različitih ljudskih uloga i emocionalnih stanja…"

Drugi broj časopisa za plesnu umjetnost "Kretanja" bit će 25. svibnja predstavljen u kinu Lika, a nova "Kretanja" bave se plesom Buto i Laban. U MM Centru 29. svibnja prikazivat će se Hrvatski plesni video – 5 domaćih produkcija. Jednodnevna Radionica Lynde Gaudreau održat će se 26. svibnja, a tema je – kompozicija u plesu.

Uz sva ova zbivanja, 21. Tjedan suvremenog plesa pokrenuo je i akciju "Pretražite vaše tavane!!" S obzirom da je poplava uništila dio arhive Tjedna suvremenog plesa, organizatori među fanovima Tjedna traže one koji imaju sačuvane plakate Tjedana koji su se održavali 1983. do 1987., i plakate od 1992. do 1996. Donositelji plakata dobit će besplatne ulaznice, a cijene ulaznica za 21. Tjedan kreću se od besplatnih pa sve do 200 kuna, s tim da su u pretprodaji znatno povoljnije.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti