Zanimljiva filatelistička izložba u Klubu umirovljenika Galija

Lokalno
01.02.2016 08:32
D. Požarić
Zanimljiva filatelistička izložba u Klubu umirovljenika Galija
Zanimljiva filatelistička izložba u Klubu umirovljenika Galija
Ljubitelje filatelije u Klubu umirovljenika Galija od 1. veljače do 31. ožujka očekuje vrlo zanimljiva izložba ma 53 lista (14 okvira) koja prikazuje Lunarni kalendar i sve simbole životinja Kineskog horoskopa u krugu počevši od majmuna, čija godina započinje 8. veljače 2016. i trajat će do 27. siječnja 2017. godine.
Prema legendi, jedne kineske Nove godine, više od pet vjekova prije rođenja Krista, Buda je sve postojeće životinje pozvao da ga posjete, obećavši im da će se im se primjereno odužiti u skladu sa njegovom sve-snažnom nadljudskom dobrotom i velikodušnošću.
Međutim, većina se životinja, zaokupljena svojim trenutnim potrebama za hranom, spavanjem i strahom, nije odazvala pozivu Božanstva. Došlo je njih dvanaest i to Miš, Bik, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Pijetao, Pas i Svinja (prema nekim tradicionalnim vjerovanjima zec je zamijenjen mačkom, a svinja veprom).
Njima u zahvalu Buda je odredio da se po svakome slavi jedna godina za sva vremena, izražavajući životinjino ime i simbolične osobine kao i posebne psihološke odlike, da bi se ljudi rođeni u njihovom znaku mogli određivati prema njima.
Za razliku od zapadnjačkog razvijenog Sunčevog sustava u kojem se astrologija oslanja na prividni raspored dnevnih zvijezda grupiranih u sazviježđa, Daleki istok je astrologiju bazirao na godišnjem kretanju Mjeseca, pa zato početak godine nikada ne pada na isti dan.
Ova, 2016. godina je u znaku majmuna i traje od 8. veljače 2016. do 27. siječnja 2017.
U popularnoj se noveli iz šesnaestog stoljeća opisuju događaji svećenika dok Budine rukopise nosi kineskom caru. Prate ga tri učenika od kojih je jedan nenadoknadiv i sposoban majmun, opisan kao plesač sa bijelim licem, a nosi dugi štap. (Majmun je šarmantan, hrabar, sposoban, uvjerljiv.)
Također, po kineskoj astrologiji, svaka godina je predstavljena jednim od osnovnih elemenata koji se smatraju osnovnim snagama u svemiru, a to su metal, voda, drvo, vatra i zemlja, pa će osoba rođena u jednome znaku i elementu ponovo u tom istom odnosu biti tek za 60 godina.
Izložbu je priredio Slavoljub Katančević, tekst napisala Štefica Emrović-Katančević. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti