Zakon o vinu u javnoj raspravi

Hrvatska i svijet
01.08.2018 18:05
kb
1
1
Nakon konzultacija s proizvođačima sektora vinarstva i vinogradarstva, Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo nacrt Zakona o vinu kojim bi se konsolidiralo propise Europske unije s nacionalnim propisima u sektoru vinarstva i vinogradarstva i uredila jedinstvena pravna osnova za donošenje provedbenih propisa o nadležnostima na nacionalnoj razini.
Istovremeno će se povezati područja koja su na nacionalnoj razini trenutno propisana Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda.
Cilj izrade Nacrta prijedloga zakona o vinu i svih mjera koje donosi je definirati jasan pravni okvir za gospodarsko obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te u konačnici prodaje vina sa svrhom ostvarivanja dohotka u tržišno transparentnim uvjetima uz uključivanje alata za borbu protiv "sivog tržišta".
"Novim Zakonom o vinu donosimo jasni pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i marketing vina", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao: "osim Zakona, u suradnji s vinarima donosimo i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019.-2023. kojim povećavamo iznose financiranja i uvodimo novu mjeru promidžbe vina s 80% povrata novca. Natječaje za novo petogodišnje razdoblje otvaramo već u listopadu ove godine". (kb)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti