Zabrana rada nedjeljom privremena mjera

Hrvatska i svijet
10.01.2009 00:00
D. Požarić
Sindikati tvrde da se bez sustava efikasne kontrole ne može ukinuti zabrana nedjeljnog rada u trgovini
Sindikati tvrde da se bez sustava efikasne kontrole ne može ukinuti zabrana nedjeljnog rada u trgovini
[slika1d]ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata uvjerena je da zabrana rada trgovina nedjeljom nije dobro rješenje. Prihvaćaju je kao privremenu mjeru na rok od pola godine do godinu dana, a za to vrijeme treba urediti sustav i uvesti mjere drastičnog kažnjavanja poslodavaca koji ne plaćaju rad. Na to su ukazivali i za donošenja zakona, a Vladi poručuju da je sada pravi trenutak da pokaže je li sposobna riješiti problem. Ključ je u jačanju sustava inspekcije, drastičnim kaznama za kršitelje zakona i jačanju ovlasti sindikalnog povjerenika.
- U ovakvim pitanjima zabrane nikada nisu dobro rješenje. Pravo, sindikalno rješenje je da ti ljudi budu plaćeni, istaknuo je Vilim Ribić, potpredsjednik Matice na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ukazujući na najave otpuštanja radnika u trgovini zbog neradnih nedjelja, istaknuo je da ne znači da su ti otkazi uzrokovani zatvaranjem trgovina, već ekonomskim padom i padom potrošnje. Ustvrdio je i da zemlja neće postati razvijena s manje rada i manje potrošnje, ali rad treba platiti.
[slika2d]- Moguće je da zabrana ostane šest mjeseci ili godinu dana, a u tom razdoblju država mora unaprijediti sustav kontrole, što će dovesti i do skupljeg nedjeljnog rada, kazao je Ribić. Ističe i da sindikalnim povjerenicima treba dati javne ovlasti pa bi oni »potpisivali« evidencije o radnom vremenu. To je potrebno jer je, kako objašnjava, nemoguće kontrolirati toliko širok sustav rada, još i više kada se zna da inspektori nedjeljom ne rade.
- Bez sustava efikasne kontrole ne može se ukinuti zabrana nedjeljnog rada u trgovini, ustvrdio je Ribić, pitajući Vladu zbog čega ne prihvaća prijedlog da se sindikalnim povjerenicima daju javne ovlasti.
- Ne tražimo ono što povjerenici imaju u Australiji, gdje mogu zatvoriti gradilište na kojem se radi na crno do dolaska inspekcije, poručio je Ribić, dodajući da snažnije ovlasti povjerenici imaju i u Brazilu te zemljama Skandinavije.
- Ovo je idealna prilika da Vlada pokaže je li sposobna riješiti problem, srediti sustav. Stanje u kojem svatko radi što hoće nije dobro, poručio je Ribić.
Gabrijela GALIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti