Za produženi vikend u Hrvatskoj 185 tisuća dolazaka; gotovo polovica turista u Istri

Hrvatska i svijet
07.06.2021 10:37
Tijekom proteklog vikenda u Poreču je ostvareno 35 tisuća noćenja (Foto: Grad Poreč)
Tijekom proteklog vikenda u Poreču je ostvareno 35 tisuća noćenja (Foto: Grad Poreč)
Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je tijekom prvog vikenda u lipnju, u razdoblju od srijede do nedjelje, ostvareno 185 tisuća dolazaka i 787 tisuća noćenja, izvijestili su iz Ministarstva turizma i sporta.
Strani turisti ostvarili su 627 tisuća noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 160 tisuća noćenja.
Najviše noćenja u Istri
Tijekom vikenda najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri (303 tisuće), na Kvarneru (146 tisuća) te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji (100 tisuća).
Gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno tijekom vikenda u Rovinju (58 tisuća), Poreču (35 tisuća) i Medulinu (28 tisuća).
Najviše Nijemaca
Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (240 tisuća), zatim turisti iz Austrije (121 tisuća), turisti iz Slovenije (60 tisuća) te turisti iz Poljske koji su ostvarili ukupno 57 tisuća noćenja tijekom navedenog razdoblja. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u kampovima, objektima u domaćinstvu te hotelima.
– Hrvatska je prepoznata kao sigurna i poželjna turistička destinacija, čemu svjedoče turistički rezultati. U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 110 tisuća turista, kojima uz sigurnost, nudimo i raznovrsnu turističku ponudu, visokokvalitetni smještaj te uživanje u kulturnim i prirodnim znamenitostima kao i u autentičnoj enogastronomskoj ponudi", poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je izuzetno važno nastaviti se pridržavati epidemioloških mjera u cilju održavanja dobre epidemiološke situacije koja je ključna za daljnji interes gostiju.
Od početka godina do danas u Hrvatskoj je ostvareno 1.3 milijuna dolazaka te 4.8 milijuna noćenja turista odnosno rast od 57 posto u dolascima i rast od 54 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Početak lipnja u Hrvatskoj zasad broji oko tri puta više turista nego li istom razdoblju protekle godine, odnosno ostvarene su 203 tisuće dolazaka i 907 tisuća noćenja. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti