Za novi teren Skiperu će trebati 80 hektara državnog zemljišta!

Istra
20.12.2008 00:00
D. Požarić
Stancija Grande - i dalje kamen smutnje
Stancija Grande - i dalje kamen smutnje
Stancija Grande - i dalje kamen smutnje
UMAG - Zbog usvajanja Zakona o golf igralištima najavljeno je podizanje tužbi Ustavnom sudu i Državnom odvjetništvu. Kritičari su se posljednjih dana obrušili na njega, jer smatraju da je skrojen po mjeri investitora odnosno da nije ni trebao ući u saborsku proceduru, jer je neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, korupcije i otimačine. Naime, zakon među ostalim predlaže da Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju na zahtjev investitora, odnosno vlasnika većinskog dijela zemljišta za golf teren, po tržišnoj cijeni prodati bez provedbe javnog natječaja do 30 posto površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice.
Resort u Crvenom Vrhu otvara se u ožujku
Gradnja golf igrališta u Crvenom Vrhu gotovo je pri kraju
- Golf projekt je okončan pa nam ne treba ničija zemlja. Nikog nismo izvlastili, već smo parcele kupili i pošteno platili. Netočno je da će Zakon o golf igralištima pogodovati izgradnji igrališta u Crvenom Vrhu naprosto zato što je ono već dovršeno. Uređeno je na površini od 80 hektara, od kojih je 60 hektara u državnom vlasništvu, što nam je ustupljeno uz naknadu na rok od 40 godina. Ostatak je u vlasništvu investitora. Niti jedan četvorni centimetar nije vlasnicima oduzet protiv njihove volje. Bilo je slučajeva kada smo posjednicima državne zemlje platili za mirno napuštanje posjeda. Uz naš golf teren nema ni vila ni apartmana za prodaju, rekla je Marfan, koja je u HTV-oj emisiji »Otvoreno« zatražila ispriku Stazića, koju nije dobila.
[slika4d] Ustavno načelo sprječavanja nelojalne konkurencije
Skiper je na rok od 40 godina zakupio 60 hektara od države za oko 19 milijuna kuna, plativo u godišnjim obrocima, saznali smo od njegove čelnice. Sa zatečenim posjednicima na dijelu državnog zemljišta zaključili su tri sporazuma o mirnom napuštanju posjeda, ukupne vrijednosti 2,1 milijun kuna. Privatnu su zemlju, objasnila je nadalje Marfan, otkupljivali po 120 kuna za četvorni metar tijekom 2004. Ima parcela koje privatnici nisu željeli prodati pa ih nisu kupili niti su imali interes izvlašćivati ih, premda su tu mogućnost imali i po ranijim propisima, istaknula je.
- U javnoj polemici koja se podigla oko Zakona o golf igralištima, za koji po ne znam koji put naglašavam da se neće primijeniti na naš slučaj, često se protivnici golfa pozivaju na ustavna načela. Ustav međutim poznaje i načelo sprječavanja nelojalne konkurencije, koja je sveprisutna kad je riječ o odnosu između tzv. starog turističkog gospodarstva (pretvorenog, danas i privatiziranog) i novih subjekata. Živimo trenutak gospodarske krize, koja se uvukla u sve pore, i svjedoci smo proračunskih restrikcija zbog planiranog smanjenja proračunskih prihoda na svim razinama. Uvjerena sam da bi trebalo poraditi na skrbi o punjenju proračuna pa saborskim zastupnicima preporučujem da zagovaraju raspravu i donošenje Zakona o turističkom zemljištu, koji bi mogao osjetno popraviti financijsku situaciju i pomoći da restrikcije budu manje. Taj je zakon opet povučen iz rasprave, smatra Marfan.
Ljubica Marfan Tko je vlasnik zaštićenog kulturnog dobra Stancije Grande?
Vratimo se projektu Stancije Grande - u naravi zaštićenog spomenika kulture u derutnom stanju - koji na nekoliko kilometara udaljenosti od Crvenog Vrha vodi tvrtka Pelagius na čijem je čelu Ljubica Marfan. Projekt, o kojem je naš list već detaljno izvijestio, u vlasništvu je poduzetnika Mire Oblaka, koji je prije tri mjeseca vlasnički istupio iz projekta Kempinski Adriatic Resorta. Novi, drugi po redu golf teren nalazio bi se na iznimno atraktivnoj lokaciji sadašnjeg kamenoloma ukupne površine 84 hektara (nad kojim je dugogodišnju rudarsku koncesiju Tvornici cementa Umag ljetos ukinulo Ministarstvo gospodarstva na poticaj Pelagiusa) pa do vojarne u staroj Savudriji, sve to tik uz more u Savudrijskoj vali (Piranski zaljev). Projekt, težak oko 70 milijuna eura, u fazi je pripreme, jer Pelagius mora prije početka konkretne realizacije riješiti još dosta zavrzlama oko imovinskopravnih odnosa (Grad Umag također se pokušava vlasnički uknjižiti na dio te stare nekretnine), uređenja koncesijskih odnosa i izrade prostornoplanske dokumentacije. Imat će posla i s tužbom Tvornice cementa na Upravnom sudu, koja je pokrenula i tužbu za nadoknadu štete zbog nezakonito oduzete koncesije. Čelnici Cementare Edo Ivančić i Željko Paić, kako smo objavili prije dva mjeseca, optužili su Pelagius za spregu s državnim tijelima i Gradom, tvrdeći da su im u mnogočemu išli na ruku.
S obzirom da bi se golf igralište trebalo smjestiti mahom na državnoj zemlji, može se pretpostaviti da bi novi Zakon o golfu upravo u Stanciji Grande trebao pokazati svoju pravu svrhu, naravno ako Pelagius bude uspješno riješio sve prepreke.
Na upit koliko bi Pelagius ondje trebao kupiti/izvlastiti hektara od države, Grada i(li) privatnih vlasnika Marfan je odgovorila da su pitanja o Stanciji Grande za sada preuranjena.
- Zagovaram pravnu državu, ali neka se pravila igre utvrde za sve, a ne da se na jedne upire prstom, dok drugi uživaju povlastice. Kad je riječ u punjenju proračuna, neka se nađe vlasnik zaštićenog kulturnog dobra kakvo je Stancija Grande. Znamo da Grad Umag to nije, kao što ne pripada niti jednom gospodarskom objektu, jer Stancija Grande nije ušla u društveni kapital poduzeća u pretvorbi, unatoč aktualnom zemljišnoknjižnom upisu PIK-a Umag.
Sve navodi na činjenicu da je vlasnik RH, ali formalno-pravno na upis se čeka, dok spomenik kulture propada. Trenutno je najbolji izbor u javnosti prikazati nemoralnim onaj subjekt koji ima poslovni plan usklađen s važećom prostornoplanskom dokumentacijom Grada i koji želi graditi hotel onako kako odrede konzervatori. I sapunica se nastavlja, zaključila je u odgovoru na naš upit Marfan.
Dugogodišnja uspješna suradnja Skipera i HDZ-a
O Skiperu i polemikama oko uplate tri milijuna kuna HDZ-u u predizbornim kampanjama - prvih dva milijuna 2003., a milijun kuna lani - mnogo se pisalo na našim stranicama. Tijekom kampanje od prije pet godina, dakle kad se saznalo za prvu financijsku injekciju, naš je list podsjetio na dodirne točke sa strankom na vlasti, a vezano za ovu priču o golfu. Tjedan dana nakon izbornog poraza HDZ-a, 14. siječnja 2000., Vlada Zlatka Mateše na odlasku prodala je savudrijskoj tvrtki Kemco u vlasništvu Andreja i Mire Oblaka 20 tisuća četvornih metara priobalnog zemljišta za 334 tisuće kuna ili 16 kuna po kvadratu.
Koliko je ta zemlja zapravo vrijedila pokazalo se kad je Kemco prodao ta dva hektara Rezidenciji Skiper za 1,8 milijuna eura ili 13 i pol milijuna kuna. Kako smo onomad pisali (iz pera Dražena Majića), Mateša je u rješenju koje je potpisao posljednjeg tjedna svoje vladavine odredio da se zemlja Kemcu ustupi bez natječaja, uz naknadu koju će utvrditi Hrvatske šume. Mateša je svoju odluku bazirao na članku 15. Zakona o šumama, po kojem se zemljišta u državnom vlasništvu mogu izdvojiti iz šumsko-gospodarskog područja ako za to postoji interes RH. Tada je Marfan kao zastupnica Kemca rekla da je kupoprodajnu cijenu odredila država na zakonom propisan način i to je bila tržišna cijena za to zemljište, koje je u naravi bilo dugogodišnji deponij građevinskog, a potom i ilegalni deponij raznog kućnog otpada. Naglo povećanje cijena s dva na dvadeset eura po kvadratu nije željela komentirati, nazvavši ih aktivnostima u sferi privatnog poduzetništva.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti