Za Istru 32 milijuna kuna iz EU fondova

Istra
06.09.2018 10:37
D. Požarić
Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego
-Dobiti gotovo 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova velik je uspjeh i potvrda da imamo potrebne resurse, znanje i potencijal, rekao je istarski župan Valter Flego prilikom jučerašnjeg predstavljanja rezultata javnog poziva za dostavu „standard“ projektnih prijedloga u sklopu Programa INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA 2014.-2020. na području Istarske županije.
Projekti su kandidirani prošle godine, a rezultati su pristigli prije mjesec dana. Od ukupno 50 odobrenih projekata, subjektima s područja Istre odobreno je njih 17, što iznosi visokih 36%. Naime, na javni poziv mogle su se prijaviti područja na Jadranu iz Hrvatske i Italije, odnosno 25 talijanskih pokrajina i 8 hrvatskih županija.
-Od 17 navedenih projekata, 11 je odobreno Istarskoj županiji te razvojnim agencijama i ustanovama Istarske županije, dok su ostali subjekti gradovi Labin, Buje i Poreč, Zračna luka Pula, Lučka uprava Rovinj te Udruga „Kuća o batani”, rekao je župan Flego dodajući da će Istarska županija za svoja 2 projekta dobiti tri i pol, a njezine razvojne agencije i ustanove 13,5 milijuna kuna. Područja djelovanja projekata odnose se na inovacije u plavoj ekonomiji, sigurnost i zaštitu od prirodnih katastrofa, prirodnu i kulturnu baštinu u funkciji turizma, zaštitu biološke raznolikosti, ekologiju mora i pomorski promet.

Župan se nakratko osvrnuo i na dva županijska projekta, dok će ostale, kako je najavio, pojedinačno predstaviti ostali korisnici. Putem projekta „E-CITIJENS“, planirano je daljnje investiranje u opremu Vatrogasne zajednice Istarske županije, kao i razvijanje sustava hitnih intervencija koji će omogućiti da građani putem društvenih mreža detektiraju prirodne katastrofe. Putem edukacija u sklopu projekta „SmArtFish“ omogućit će se ribarima lakša prilagodba EU propisima, kao i plasman ribe na tržište.
-Posebno mi je drago što su subjekti iz Istre, točnije Istarska regionalna energetska agencija - IRENA i Zračna luka Pula, vodeći partneri u dva projekta, naglasio je istarski župan podsjetivši i na veliki prošlogodišnji uspjeh kad je na istom programu za projekte „standard +“ u Istru stiglo 15 milijuna kuna iz EU fondova.
Odobreni projekti kreću u implementaciju koncem ove ili početkom iduće godine, a njihova provedba trajat će do 30 mjeseci. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti