Vrsar plus za buđenje društvenog života iz letargije

Lokalno
09.04.2009 00:00
D. Požarić
Sa današnje tiskovne konferencije udruge Vrsar plus
Sa današnje tiskovne konferencije udruge Vrsar plus
[slika1w]
U Vrsaru je na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljena novoregistrirana udruga građana pod nazivom "Vrsar plus", čija je osnovna svrha buđenje kulturnog i društvenog života u Vrsaru i okolici, koji su gotovo u potpunosti zamrli.
Udrugu su predstavili predsjednik Ivan Trošt, potpredsjednik Arsen Deak , tajnica Mirjana Žiković i član Upravnog odbora Igor Vretenar .
Osnovana je 2. veljače ove godine, a osnivačkoj skupštini na kojoj su doneseni odluka o osnivanju, ciljevima i planu rada udruge prisustvovalo je trideset građana, rekao je dopredsjednik Deak. Ostali članovi Upravnog odbora su Nevenka Mandić, Ruža Sambriš, Lino Užila, Tonči Herak, Bernard Pemper i Mladen Maras .
[sivacdesno]Devedesetih je u tadašnjoj Aniti radilo preko 700 građana ondašnje Općine Poreč, dok je danas u Maistri stalno zaposlenih oko 110 Vrsarana.[/sivacdesno]
Tajnica udruge Mirjana Maras rekla je kako u Vrsaru još ne postoji adekvatni prostor za organiziranje većih kulturnih događanja, pa je program rada udruge za početak baziran na projektima za koje su članovi ocijenili da su lakše ostvarivi, a to su prvenstveno slikarska izložba slikara-amatera u svibnju, pomoć Udruzi mladih Neverin da organizira proslavu Prvog maja na otoku, kako je to nekad bio običaj, pokretanje raznih radionica najesen, te pokušaj da se nakon dugo godina ponovno organizira svečani doček Nove godine na otvorenom i ožive maškare.
Jednim od najznačajnijih projekata udruge označeno je osnivanje folklornog društva koje koje bi trebalo objediniti sve generacije Vrsaranki i Vrsarana, od najmlađe do treće dobi.
- U udruzi smo svjesni da sve te ambiciozne planove nikako nećemo moći ostvariti sami , rekla je tajnica udruge, pa je pozvala sve zainteresirane da udruzi priđu u što većem broju.
Iako se njeno postojanje i ime vezuju uz najavljenu nezavisnu listu za skorašnje lokalne izbore, predstavnici udruge Vrsar plus kažu kako je politički angažman samo dio njihovih planiranih aktivnosti. - Izbori će proći, a udruga mora nastaviti postojati i nakon njih , rekao je Ivan Trošt, dok je Mirjana Žiković rekla kako su brojni njeni prijatelji i poznanici, inače članovi IDS-a, rekli da će nakon izbora rado sudjelovati u radu udruge, bez obzira na politiku.
Igor Vretenar rekao je da su neke aktivnosti udruge već započele, a uskoro će ih biti i više. Održana su već dva okrugla stola na temu gospodarstva, te sporta i društvenih potreba. - Uskoro ćemo organizirati i jedan na temu "Suživot s Maistrom" , budući se radi o jednoj od vodećih turističkih firmi u regiji. Želimo vidjeti koji su nam zajednički interesi i dobrobit, rekao je Vretenar .
Na tiskovnoj konferenciji je rečeno i da stariji građani koji su živjeli u vrijeme "Anite" teško prihvaćaju "Maistru", dok mlađi razmišljaju drukčije: zna se da do suživota mora doći, jer jedni bez drugih ne mogu, pa zato treba sjesti za stol i riješiti probleme. - Spor trebaju rješavati više instance, a mi moramo naći zajednički jezik , rekla je Žiković, dodajući da Vrsarani od Maistre u svakom slučaju učekuju pomoć u organizaciji aktivnosti koje su ranije nabrojali.
U neformalnim razgovorima sa Maistrom osjetili su da postoji razumijevanje, a u udruzi žele znati da li Maistra ima kakve kratkoročne planove ulaganja u Vrsar, te kolika će ta ulaganja biti i u što (manifestacije, radna mjesta itd.)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti