Vrsar: Jedni napuhuju, drugi ne razumiju

Lokalno
20.12.2008 00:00
D. Požarić
Štifanić: Ne razumijete proračun
Štifanić: Ne razumijete proračun
VRSAR - Proračun za iduću godinu od 35 milijuna kuna, 14 posto veći od ovogodišnjeg, vijećnici su donijeli s devet glasova vladajuće koalicije IDS-a i SDP-a. Vrsarska oporba, koju čine HDZ i nezavisna vijećnica Mirna Antolović, takav budžet nije poduprla, ocjenjujući ga nerealnim.
Dokument je po stavkama obrazlagao pročelnik općinske uprave Slobodan Vugrinec te u nastavku odgovarao na brojna pitanja opozicije. Jednoglasno je usvojen prijedlog HDZ-a i Antolović da se odbojkaškom klubu u Funtani umjesto 20 rasporedi 30 tisuća kuna. Drugi amandman, kojim su tražili da se stavka za subvencioniranje kamata poduzetnicima povisi na sto tisuća kuna, odbijen im je. Načelnik Franko Štifanić rekao je da ni predviđenih 30 tisuća vjerojatno neće biti utrošeno jer pravo na subvenciju kamata koristi samo jedan poduzetnik.
Mirjana Žiković (HDZ) proračun je ocijenila napuhanim i labavim, »s mnogo prostora za šetnju«, jer povećanje dolazi od upitne prodaje zemljišta i naplate šest milijuna kuna od Maistre, te prenesenih pet milijuna kuna viška iz ranijih godina.
- Na tome temeljite više od 18 milijuna kuna rashoda na komunalnu infrastrukturu, što je teško ostvarivo u jednoj godini. S druge strane, naši izvorni prihodi od poreza, komunalne naknade i doprinosa se u 2009.-oj zapravo smanjuju, rekla je Žiković.
Sličan stav izrazila je i Antolović, konstatirajući da osim triju spornih stavki budžet ne donosi nikakve promjene u odnosu na ranije godine.
- Ako u sedam godina od Maistre nismo dobili ni kune zakupnine za zemljište koje koristi u kampovima, nije realno očekivati da ćemo ih ove godine dobiti, rekao je Adriano Ukušić (HDZ), ocjenjujući da je proračun napuhan i »pravi izborni« te »prikazuje nešto čega nema«.
- Svima smo dali pomalo, da svi budu zadovoljni, no nemamo projekata za razvoj, ni planova za nova radna mjesta, a poslovna zona će se prolongirati još nekoliko godina, rekao je Ukušić.
Vugrinec je odvratio da je Općina dužna planirati prihod od Maistre, po načelu dobrog gospodarenja, jer joj on legitimno pripada, a cifra od šest milijuna je iznos jednogodišnje zakupnine, izračunate po važećoj općinskoj odluci. Ukušićevo izlaganje načelnik je pak nazvao ili pravim predizbornim govorom, ili dokazom »da vijećnik ne razumije proračun«.
Ukušić je kazao i da nema potrebe u idućoj godini, kada se očekuje recesija, zapošljavati još jednog pravnika, kamoli portira, budući da se efikasnost općinske uprave može povećati drukčijom sistematizacijom. Portir bi, prema pročelnikovim riječima, povratkom lokalne administracije u obnovljenu zgradu na Trgu Degrassi, primao građane, dokumente i zahtjeve te izdavao obrasce, a pravnik-pripravnik radio bi na poslovima naplate.
M. DODIĆ
Snimio: M. MIJOŠEK

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti