Vrhunac toplinskog vala, danas temperature do 39 stupnjeva

Hrvatska i svijet
08.07.2021 09:35
D. Požarić
Pixabay
Pixabay
Vrhunac je toplinskog vala u Hrvatskoj. Temperatura bi se u unutrašnjosti trebala kretati između 33 i 39, a na Jadranu 34 i 36 stupnjeva. DHMZ je izdao upozorenja na toplinski val - narančasto za većinu Hrvatske, osim za osječko područje, gdje je na snazi crveno upozorenje, koje znači vrlo veliku opasnost.
U 6 sati temperatura zraka u unutrašnjosti bila je ponegdje, osobito u gorskim krajevima, 14, 15 stupnjeva, tako da je jutro još uvijek bilo ugodno. U većem dijelu unutrašnjosti, temperatura je bila između 18 i 22 stupnja, bilo je sunčano, gotovo vedro. Tijekom dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme s povremenim malim i umjerenim naoblakama te povremeno umjerenim jugoistočnim i jugozapadnim vjetrom, a temperatura zraka bit će najvjerojatnije između 33 i 39 Celzijevih stupnjeva, rekla je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.
Na Jadranu je vedro, bez oblaka, temperatura je, osobito u Dalmaciji, već iznad 25 stupnjeva. Očekuje nas pretežno sunčano vrijeme, nešto više oblaka može biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a temperatura zraka uglavnom će se kretati između 34 i 36 stupnjeva, dodala je Plačko-Vršnak.
HAK zbog upozorenja od toplinskog vala savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.
- Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć, ističe HAK. (HRT)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti