Vodnjan: U nedjelju proslava blagdana sv. Foške

Istra
16.02.2024 12:43
kb
Izvor: Grad Vodnjan
U nedjelju, 18. veljače slavi se zaštitnica mladih sveta Foška. Prve nedjelje nakon svetičinog spomendana (13. veljače), vjernici hodočaste njenom svetištu i glasovitoj bazilici sv. Foške iz 11./12. st. kod sela Batvači (Vodnjan).
Svečana sv. Misa bit će održana u 12 sati, a tijekom proslave bit će mogućnosti molitve pred relikvijarom sv. Foške. 
Štovanje svetice u Istri održalo se kroz dugi niz stoljeća zahvaljujući brojnim vjerovanjima i običajima vezanih uz čudotvorna ozdravljenja od pojedinih bolesti. 
U nedjelju će biti organizirano i tradicionalno hodočašće iz Vodnjana, s okupljanjem ispred župne crkve sv. Blaža u 9 sati. Grad Vodnjan organizira prijevoz minibusom sa autobusnog stajališta u Istarskoj ulici (veliki parking u Vodnjanu) u 9:45, 10:30 i 11:15 sati te povratak iz Batvači u Vodnjan od 14.30 do 16 sati. 
Nakon misnog slavlja hodočasnicima će biti podijeljena marenda. Od jutarnjih sati odvijat će se i sajam domaćih proizvoda i rukotvorina na livadi preko puta crkve sv. Foške.
Važna obavijest za hodočasnike koji dolaze u svetište sv. Foška iz Vodnjana: parkiranje u Vodnjanu je besplatno. 
Mole se hodočasniki koji dolaze vozilima i planiraju se okupiti na roštilju nakon mise da stignu do 11 sati kako bi prije početka svete mise mogli iskrcati svoje stvari i premjestiti vozilo na obližnji parking. Nakon 11 sati, vozila će biti preusmjerena na trasu kojom prolazi vodovod, gdje su osigurana dodatna parkirna mjesta za sve hodočasnike.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti