Vodnjan: Rekonstrukcija vrijednog, ali opasnog dvorišnog zida palače Bettica

Istra
06.03.2024 14:35
kb
Rekonstrukcija dvorišnog zida palače Bettica
Rekonstrukcija dvorišnog zida palače Bettica
Izvor: Grad Vodnjan
Jučer je počela rekonstrukcija derutnog i opasnog dvorišnog zida povijesne palače Bettica u Vodnjanu.
Nakon dugotrajnog sudskog spora, Grad Vodnjan prošle je godine konačno stupio u vlasništvo nad dvorištem i objektom u pozadini palače Bettica, čime su stvoreni uvjeti za rekonstrukciju vrijedne spomeničke baštine.
Posebnost dvorišnog zida palače krunište je sa zupcima nalik obrambenim srednjovjekovnim zidinama. Tako će, uz uređenje zidnog plašta i popravak kamene nadstrešnice s unutarnje strane ulaznih vratiju, važan element obnove biti rekonstrukcija merlature na kruništu s rekonstrukcijom zubaca po zatečenom stanju.
Palača Bettica prepoznatljiv je primjer venecijanske arhitekture i jedan od najreprezentativnijih objekata Vodnjana. Izgrađena je u 14. stoljeću, a od 16. stoljeća dom je ugledne obitelji čije ime nosi i za koju se pretpostavlja da je došla iz Španjolske. Zgrada je restaurirana i adaptirana 2008. godine, kao budući Muzej grada Vodnjana, i od tada je u njoj prezentirana kulturno-povijesna materijalna baština Vodnjanštine kroz više izložbenih cjelina. Istovremeno se dvorište s pripadajućim objektom sve do nedavnog okončanja sudskog postupka nalazilo u posjedu fizičke osobe te je dvorišni zid bio prepušten propadanju.
Radove rekonstrukcije izvodi tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, ovlaštena za zahvate na spomenicima kulture, i odabrana u postupku javne nabave. Prema troškovniku, rekonstrukcija dvorišnog zida iznosit će 11.298,75 eura s PDV-om.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti