Vodnjan još jednom ispričao najljepšu priču o maslinovom ulju

Istra
19.11.2012 13:23
D. Požarić
1
1
Vodnjan, 19.11.2012. – Priča koja je započela prije osam godina u ovogodišnjem je izdanju pokazala svoj puni sjaj. Dobra atmosfera, red mladog maslinovog ulja, red sira i pršuta, red vina, pa odlična kuhinja na bazi boškarina, divljači i ribe uz vrhunske slastice, domaći kruh i kolače. Ono najbolje što Istra pruža, moglo se naći na 8. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu i to je prepoznalo mnoštvo posjetitelja iz Istre, Rijeke, Zagreba a i šire. Zahvaljujući inozemnim izlagačima koji su došli iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije ovogodišnja manifestacija je poprimila i međunarodni karakter.
Manifestacija je u potpunosti opravdala sva očekivanja izlagača, organizatora ali i posjetitelja koji su svojom brojkom i ove godine dostigli više od 20.000 u 3 dana održavanja manifestacije.
Novitet ove godine, gosti iz pekarskih radionica, Puležanka, Brionka i pazinski Reginex te sudionici slastičarskih radionica, Antica iz Pazina, porečki Concenttino, Delikatese Tina i pulski Dulcis oduševili su posjetitelje svojim proizvodima. Iz radionice Puljankinog Dulcisa izašlo je preko 3.000 kuglica sladoleda Gelato Antico, a jučer je premijerno predstavljen novi asortiman čokoladnih pralina i to praline od tamne čokolade s maslinovim uljem i tartufom, od bijele čokolade i teranina te od mliječne čokolade s medenicom.
U gastro showu svoje su umijeće pokazali profesori i učenici Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja pripremajući razne delicije poput carpaccia Cromarisovog brancina na posteljici od matovilca, rolice od brancina te file od orade i palente. Od mesnih specijaliteta na meniju se našao ragu od srnetine, pirjani boškarin, jelen u padeli, maneštra s trukinjom i jezik od boškarina na kremi od palente, sira i peršina. U organizaciji LF Cateringa, a pod vodstvom chef-a Roberta Perića i Bojane Zenzerović, tajnice kuharskog saveza Istarske županije, gastro cooking show bio je i ove godine bogat, vrhunski i možemo reći neponovljiv. High cuisine Roberta Perića oduševio je s risottom od bosiljka sa zapečenim žličnjakom od skute, orozottom s matovilcem i mlijekom, maialinom all'latte s giardinierom od lisičarki i vrganjima, pirjanim istarskim tovarom u kakau s krumpirom i žličnjakom risotta te medvjedom u medu s confitom od kunja i suhih smokava.
U nedjelju su mjesto u kuhinji dobili Restorani Peperoni i Pomodoro, Restoran Zigante, Hotel Arenaturist te Hotel Melia Coral iz Umaga. Iz restorana Peperoni, fine food&pizza iz Poreča, „ruralni piknik“ pripremile su masterchef Doris Cerin Otočan uz pomoć Paole Orlić. Sve redom gastronomske poslastice, bocconcini mariniranog brancina u pršutu s velutatom pomikakija, peperoncina i mladog maslinovog ulja, jednog od naših izlagača i to Negrijeve buže, zatim file orade u vinu i maslinovom ulju buže sa krupnim crnim paprom i morskom soli u krevetu od krumpira, rajčice i rukole s confetturom crvenog luka s medom te bjelicom Franttoio. Za desert su se pripremale kruške u crnom vinu, rogaču i žižoleri maslinara Belcija te moražoli sa lopaticama skute i kestena.
Kroz sva tri dana svoje kuharsko umijeće pokazalo je 23 istarskih hotela, konoba i restorana, tri turističko – ugostiteljske škole s ukupno 30 učenika i profesora, šest gospođa iz Vodnjana, desetak proizvođača sira i pršuta te maslinara, desetak slastičara i pekara, članovi LF Catering tima te istarski i gostujući gradonačelnici. Sveukupno se u gastro show-u izmijenilo peko 90 profesionalaca i amatera kako bi pripremilo 8.500 jela za mnogobrojne posjetitelje.
Poseban gost iz Zagreba bio je majstor slastičar i dizajner torti, Kristijan Kodrić koji je ovaj vikend zamijenio svoje radno mjesto u zagrebačkoj slastičarnici La Torteria i proveo ga s nama u Vodnjanu. Iz njegove je radionice izašao cijeli niz slastica na bazi maslinovog ulja.
Za dobru su atmosferu bili zaduženi Zdenka Gudelj i Neno Pavinčić, a završnica 8. Dana mladog maslinovog ulja proslavljena je kao i svake godine tradicionalnim bumbarskim palačinkama u pripremi vodnjanskog gradonačelnika Klaudia Vitasovića.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti