Vlast važnija od Talijana (Pristrano by Goran Prodan)

Lokalno
27.04.2009 00:00
D. Požarić
Iako je IDS najveći zagovaratelj, a i realizator veće zastupljenosti Talijana u lokalnoj predstavničkoj vlasti u Istri od one koja im pripada po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, pitanje je koliko je u toj formi suštinske, iskrene opredijeljenosti. Takva sumnja nameće se ovih dana kad se, uoči skorih lokalnih izbora, ističu kandidati za načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike, a u nekim sredinama čak ni IDS pritom ne poštuje statut općine ili grada u pogledu nacionalne zastupljenosti. Istina, novi zakon o izboru čelnika izvršne vlasti u lokalnoj samoupravi nije uredio to pitanje, ali barem bi se od IDS-a očekivala korektnost s obzirom na njegovu poznatu izbornu suradnju sa zajednicama Talijana. No, i on se opredijelio za taktiku naknadnog izbora.
Slikovit je primjer porečke podružnice te stranke. Grad Poreč po statutu ima gradonačelnika i dva njegova zamjenika, a jedan od trojice mora biti Talijan. Ova odredba novelirana je prije dva mandata u situaciji kada je porečki IDS, dobivši lokalne izbore, trebao izabrati i zamjenika gradonačelnika iz talijanske manjine. Prema predizbornom sporazumu s lokalnim zajednicama Talijana, one su imale status predlagača, ali prijedlog se IDS-u nije svidio. Bilo je muljanja, prepucavanja i višemjesečnog natezanja, a jedan od rezultata te lakrdije bilo je povećanje broja zamjenika gradonačelnika s dotadašnjeg jednog na dva.
Sada je porečki IDS izašao s kandidatima za svibanjske izbore. Kako je i ranije najavljeno, aktualni gradonačelnik traži obnovu mandata, a za zamjenika mu se, očekivano, kandidirao šef lokalne podružnice, inače, porečki »gradonačelnik u sjeni«. No, potonji zbog stalnih sukoba interesa nije pretjerano omiljen ni u vlastitoj stranci, pa je taj minus dijelom kompenziran vrijednom, kreativnom, simpatičnom i politički još neiskvarenom nestranačkom kandidatkinjom za drugog zamjenika. No, svi su oni po nacionalnosti Hrvati. Talijanskog »vicesindaca« izabrat će se na dopunskim izborima unutar te nacionalne zajednice, lakonsko je objašnjenje iz IDS-a.
Dakle, uz vrlo realnu pretpostavku da će ova stranka zadržati vlast u Poreču, morat će se za izbor trećega zamjenika potrošiti dodatan javni novac, ali i mijenjati gradski statut. Doduše, ovakvim pristupom IDS riskira da mu izbor trećega dogradonačelnika ne bude politički po volji, jer i Talijani su malo »progledali« pa nisu kao nekad bezmalo listom »dietini«, ali to mu ipak nije prioritet. Najvažnije je sačuvati vlast, a za to je potrebna šira potpora od one koju mogu dati malobrojni Talijani.
Goran PRODAN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti