Vižinada dobiva energetski učinkovit eko-vrtić

Lokalno
14.06.2015 08:06
D. Požarić
1
1
Općinski vijećnici dali su suglasnost za pokretanje postupka izrade glavnog projekta za izgradnju dječjeg vrtića u Vižinadi. Nakon što su pogledali i prokomentirali idejno rješenje koje su im predstavili Dušan Rat i Branko Hojnik inženjeri "Ratio gradnje" donijeli su odluku da se u projekcijama proračuna za 2016. i 2017. godinu planira sedam milijuna kuna za realizaciju ovog projekta.
- Naime, radi se o projektu čiju će realizaciju u 90 postotnom iznosu bespovratnih sredstava sufinancirati EU iz svojih fondova, stoga je ovo prilika koju ne bi trebalo propustiti. Poglavito stoga što se radi o zgadi visoke energetske učinkovitosti s minimalnim utjecajima na okoliš, kaže općinski načelnik Marko Ferenac.
Cilj investitora, Općine Vižinada, čiji su predstavnici posjetili slične objekte u Mariboru, je da već tijekom projektiranja i odlučivanja o investiciji pronađe dugoročno najbolja rješenja za kvalitetu života, smanjenje troškova korištenja i potrošnje energije te smanjenje onečišćenja okoliša, zapravo postizanje ciljeva Protokola iz Kyota. Projektanti "Ratio gradnje" ponudili su ekonomični način gradnje s mogućnost subvencioniranja uz niske troškove eksploatacije zgrade s edukativnim utjecajem na korisnike uz visoku kvalitetu prostora u kojem će boraviti djeca.
Gradnja novog dječjeg vrtića u Vižinadi planirana na prostoru Zabrega, realizirat će se kroz dvije faze. U prvoj fazi gradit će se objekt kojeg će moći koristiti 55 polaznika, od toga 40 polaznika vrtićkog uzrasta, u dvije skupine i jedna jaslička skupina s 15 polaznika. U drugoj fazi planira se gradnja još jednog odjela za djecu vrtićkog uzrasta, pa bi vrtić u konačnici imao kapacitet za boravak 75 polaznika. U drugoj fazi uz dogradnju objekta planira se i proširenje dječjeg igrališta. (M. RIMANIĆ)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti