Vižinada: Baldini dezinformirao vijećnike?

Lokalno
21.03.2009 00:00
D. Požarić
Središte Vižinade
Središte Vižinade
VIŽINADA - Sedmero vijećnika Vižinade, među kojima i Laura Kešac (SDP), preksinoć se zajedničkom izjavom ogradilo od postupanja bivšeg SDP-ovog načelnika Marina Baldinija u slučaju neuspješne prodaje starih škola u Vižinadi i Bajkinima zagrebačkoj tvrtki Infoecho, prije više od tri godine. Oko nekretnina i kupoprodajnog ugovora otad se vodi sudski spor, u kojem tvrtka traži priznavanje prava vlasništva temeljem sklopljenog ugovora. Općina Vižinada pak smatra da je ugovor opravdano raskinut odlukom Općinskog vijeća, nakon što je tvrtka mjesecima kasnila s plaćanjem ugovorene cijene od tri milijuna kuna. Kad joj je novac napokon uplaćen, Općina ga je, po tadašnjim tumačenjima, morala vratiti, jer je vijeće već raskinulo kupoprodajni ugovor. Infoecho je odgovorio sudskom tužbom, a spor se uskoro nastavlja pred Općinskim sudom u Poreču. Bivšem načelniku vijećnici sada stavljaju na teret da nije radio po odlukama vijeća i poglavarstva te da je vijećnike – dezinformirao.
U izjavi se navodi da je do sudskog spora s mogućim teškim financijskim posljedicama po Vižinadu dovelo »samovoljno neizvršavanje odluka Općinskog vijeća i poglavarstva o raskidanju ugovora o prodaji navedenih nekretnina te dezinformiranje vijeća od strane tadašnjeg načelnika Marina Baldinija«. Navode i da se usvojenom izjavom »vijećnici ograđuju od odgovornosti za moguće posljedice po imovinu Općine Vižinada« te nalažu općinskoj upravi da poduzme sve mjere iz svog djelokruga ne bi li zaštitila općinske interese i imovinu.
Predsjednik vijeća Valter Šikman komentirao je da bi u postupku oko škola »moglo biti problema«, jer bivši načelnik nije tvrtku na vrijeme obavijestio o raskidu ugovora. Vijećnicima je savjetovao da se izjavom ograde od odgovornosti.
- Sudski spor ne bih komentirao, ali ja nikakav ugovor nisam potpisao niti bio u sporu. Organi vlasti ipak su vijeće i poglavarstvo; moglo bi nam se sutra desiti da odgovaramo zbog nečijih grešaka, rekao je Šikman. Bez odgovora je ostalo pitanje Ecija Fatorića o tome je li izjava napisana na temelju tumačenja općinske pravne službe ili suda.
Pokušali smo nakon sjednice od Šikmana doznati je li izjava izglasana po preporuci pravne službe, njega osobno ili nekog trećeg, no rekao je tek da je inicijativa nastala »u razgovoru s vijećnicima«, koji su se složili da bi bilo »pametno« takvu izjavu donijeti.
M. DODIĆ

Kešac: Glasala bih drukčije!

- Ne ograđujem se od Marina Baldinija, i dalje sam uz njega. Za svog mandata bio je izložen velikim pritiscima i napadima. Da sam imala vremena proučiti tu izjavu, koju smo dobili trenutak prije sjednice, za nju vjerojatno ne bih glasala. I obrazloženje koje smo dobili bilo je nejasno. Samo želim da se spor oko škola završi, rekla je Kešac, jedina prisutna iz redova SDP-a, upitana zašto je digla ruku protiv člana vlastite stranačke liste.

Baldini: To su političke igre

- Ja se ne ograđujem ni od čega, i ne bojim se, premda su prijetili i meni i mojoj obitelji. Da sam u slučaju prodaje škola nešto loše učinio, ne bih sada razgovarao s vama. Predizborna kampanja očito je počela i pojedinci kojima se nitko ne usuđuje suprotstaviti pokušavaju me eliminirati. Mi smo u slučaju starih škola pretrpjeli štetu upravo zato što sam postupao po odlukama vijeća – najprije su odlučili da ćemo još čekati da nam plate pa onda da nećemo! Osobno, žao mi je što sam vratio ta tri milijuna kuna, a to sam učinio jer me obvezivala odluka vijeća. Ničime se nisam okoristio, živim u staroj kući. Da je netko ukrao novac, razumio bih, ali mi smo novac vratili, i k tome propustili priliku da se škola obnovi, stavi u funkciju i nekoga u njima zaposli. Sve su to političke igre i nadam se da će ih javnost prepoznati, kaže Marino Baldini.
Na pitanje o čemu je to u slučaju prodaje dezinformirao vijeće odgovorio je da ne zna, ali je spreman suočiti se sa svima koji mu to stavljaju na teret.
- Zasad nemam informacija o tome. Pitanje je kako je sve to skupa pripremljeno i jesu li vijećnici uopće znali za što glasaju, komentirao je našu konstataciju da je za izjavu glasala i Laura Kešac s njegove liste.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti