Visoke temperature znatno otežale pazinski "lov na lisice"

Istra
01.05.2018 18:20
D. Požarić
1
1
Radioamateri željni sportskog nadmetanja okupili su se 21. i 22. travnja u Pazinu, gdje se održala Istarska lisica 2018., natjecanje u amaterskoj goniometriji, odnosno traženju sakrivenih odašiljača. Četrdesetak se natjecatelja, većinom školaraca, odvažilo po izrazito vrućem vremenu za ovo doba godine krenuti u potragu za pet sakrivenih odašiljača na terenu sjeverno od Pazina, s ciljem u Zarečju.
Natjecatelji su ove godine stigli iz osam klubova iz Bjelovara, Kaštel Gomilice, Ludbrega, Ozlja, Pazina, Splita, Zadra i Zagreba.
Radiogoniometrija kao disciplina bavi se pronalaskom sakrivenih odašiljača (otkrivanje protivničkih položaja u 1. Svjetskom ratu, špijunaža u 2. Svjetskom ratu), a današnja joj je primjena u pronalasku unesrećenih na moru i kopnu, praćenju migracija životinja, radijskoj navigaciji, pronalasku defekata u strujnim i TV prijenosnim linijama i slično.
Samo natjecanje u ovom se slučaju sastojalo od dvije utrke. U subotu su radioamateri „lovili lisice“ na UKV području (144 MHz), što karakterizira radiovalove podložne odbijanjima i slabijem rasprostiranju, pa samim time i potencijalno težem lovu. Nedjeljno natjecanje na KV području (3.5 MHz) stoga se čini lakše, no zbog boljih svojstava radiovalova kratkovalnog područja može biti teže odrediti udaljenost do odašiljača. Iako nije bilo kiše pa tako ni potencijalnih refleksija, natjecatelji su se mnogo bolje snašli drugog dana.
Prvoga su se dana samo iskusniji natjecatelji domogli cilja s većinom pronađenih odašiljača. Najuspješniji su bili seniori i juniori/juniorke. Stipe Predanić (RK Nikola Tesla) stvorio je 6 minuta prednosti pred Andreom Drndićem (RK Pazin), dok se kod kadeta njih troje stisnulo u 12 minuta. To što se ni u ostalim kategorijama nije stvorila pojedinačna prednost osiguralo nam je napeto nedjeljno natjecanje.
U poretku klubova na vrhu su se s jednim bodom prednosti našli natjecatelji iz Ludbrega, ispred Pazinaca i trećeplasiranih Bjelovaraca.
Drugog su dana gotovo svi natjecatelji popravili svoje rezultate. Velika se borba vodila u svim kategorijama, a najviše pomaka i uzbuđenja bilo je kod najmlađih, gdje je svaka minuta i lisica bila vrlo bitna. Kod seniora iskusni Stipe Predanić (RK Nikola Tesla Bjelovar) potvrdio je svoju prednost, dok je kod seniorki kao i prošle godine pobijedila Pazinka Lea Bertoša. Kod najmlađih (do 14 godina) pobijedili su Marin Jović iz Zadra i Ines Tomanek iz Bjelovara. Najuspješniji kadeti su Pazinci Martin Bertoša i Marina Udovičić, a kod juniora pobijedio je Ivan Živčić iz Ozlja.
Natjecatelji Radiokluba Pazin podignuli su pehar za 1. mjesto ekipno, a s njima na postolju stajali su Radioklub Ludbreg kao 2. i Radioklub Novi Bokanjac iz Zadra kao 3.
Za pobjedničku ekipu Radiokluba Pazin nastupili su Mika Linardon, Martin Bertoša, Mateo Udovičić, Marina Udovičić, Andrea Drndić, Lea Bertoša, Franko Bertoša i Zvonimir Makovec.
Organizator, Radioklub Pazin, posebne je zahvale uputio Gradu Pazinu na financijskoj i logističkoj potpori organizaciji natjecanja, zatim Hrvatskom radioamaterskom savezu, Zagrebačkom radioamaterskom savezu, Mjesnom odboru Zarečje, Madalu prijevoz Deklevi, ICE-u Pazin, Plavoj laguni Poreč, Krašu Zagreb, obiteljima Ulip i Weidlich, te Stipi Predaniću. Bez potpore svih navedenih ovo natjecanje i druženje ne bi bili mogući.
Rezultati na ovoj poveznici . (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti