Višnjansko veliko oko od danas i službeno gleda u Svemir - otvorena zvjezdarnica na Tičanu

Lokalno
26.02.2009 00:00
D. Požarić
Voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević prima priznanje od načelnika Općine Višnjan Angela Matticha
Voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević prima priznanje od načelnika Općine Višnjan Angela Matticha
Voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević prima priznanje od načelnika Općine Višnjan Angela Matticha Koradom Korlevićem prihvaćen i značajan za Višnjan i Istru pokazali su brojni uzvanici koji su novoasfaltiranom cestom stigli na brežuljak kako bi prisustvovali skromnoj fešti.
Plato ispred monumentalnog zdanja kupole koja prekriva teško postrojenje godinama sklapano oko teleskopa dovezenog iz Trsta, poslužio je kao pozornica za obraćanje načelnika Općine Višnjan Angela Matticha , istarskog župana Ivana Jakovčića i drugih govornika okupljenima, a svakako najveći aplauz dobio je Korado Korlević, spiritus movens istarske znanosti, predvodnik utrke za znanjem koji uvijek nalazi vremena i volje za edukaciju mladih i za njegovanje njihove ljubavi prema znanosti.
" Višnjan je u svijetu i Hrvatskoj prepoznatljiv po svojoj zvjezdarnici osnovanoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća od strane mladih entuzijasta ", rekla je direktorica TZ Višnjan Katarina Justić , koja je ujedno i vodila program otvaranja, napomenuvši da je višnjanska zvjezdarnica zabilježila brojna otkrića i po tome postala vrlo cijenjena u svijetu.
Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan je spomenuo ljude koji su kroz 30 godina dali nesebičan doprinos da bi današnje otvorenje uopće bilo moguće. Objekt je to koji za Matticha predstavlja dodanu vrijednost za zajednicu i generacije koje dolaze.
Posebnu zahvalu je općinski načelnik iskazao pedagozima Petru Radovanu i Koradu Korleviću koji preko 30 godina rade na posebnim programima i vannastavnim aktivnostima sa mladima, skromno djelujući u maloj višnjanskoj zajednici, a spomenuo je i bivšeg župana Stevu Žufića i prvog višnjanskog općinskog načelnika Antona Hrvatina koji su postavili visoke kriterije i ciljeve, zahvaljujući kojima je otvorenje zvjezdarnice postalo moguće. Osim spomenutoj četvorici, posebna priznanja su od načelnika Matticha dobili i Paolo Zlobec , Erminio Frleta , Ivan Jakovčić te Ivo Fatorić .
Prof. Paolo Zlobec, predstavnik Opservatorija iz Trsta u nekoliko je prigodnih rečenica podsjetio na prošlost teleskopa izgrađenog u Trstu, dok je istarski župan Ivan Jakovčić podsjetio da je Istarska županija projekt pomogla sa gotovo dva milijuna kuna.
Dr. Hrvoje Meštrić , ravnatelj Upravnog odjela za znanost Ministarstva obrazovanja i sporta pozdravio je prisutne u ime ministra dr. Dragana Primorca koji zbog obaveza nije mogao prisustvovati svečanom skupu. Pozdravio je brojne uspjehe višnjanske zvjezdarnice i najstarijeg i najuspješnijeg edukacijskog centra za rad sa nadarenom djecom. Podsjetio je prisutne na to da se Višnjan u svijetu proslavio brojnim otkrivenim asteroidima, te dokazao da se sa učenicima i studentima može kvalitetno raditi i uz mala financijska sredstva. Dr. Meštrić je rekao i kako brojni znanstvenici koji su se školovali u Višnjanu već danas pronose slavu Hrvatske na najboljim svjetskim sveučilištima, te je svakako došlo vrijeme da se tim imenima pridruže neka nova.
U sklopu kulturno-umjetničkog programa su učenice OŠ Višnjan recitirale dvije pjesme, dok je folklorna skupina otplesala "Balun" i zapjevala "na tanko i debelo".
Nakon toga je najmlađi višnjanski astronom Karlo Matić , učenik 2. razreda OŠ Jože Šuran svečano prerezao vrpcu i službeno otvorio Zvjezdarnicu u Višnjanu.
Osnivač i predsjednik Astronomskog društva Višnjan Petar Radovan objasnio je sporo napredovanje u razvoju projekta zvjezdarnice zbog teške financijske situacije, ali je istovremeno istaknuo da je takva situacija bitno pomogla u stvaranju kvalitetne znanstvene edukacije mladih.
Voditelj zvjezdarnice Korado Korlević je prisutnima rekao kako će tičanska zvjezdarnica biti jedna od kvalitetnijih u svijetu, te ukazao na iznimnu važnost edukacijskih projekata koji se u njoj provode. Njena je prvenstvena namjena edukacija mladih, što je iznimno važno u današnje vrijeme, kad se mladi masovno okreću pseudoznanstvenim objašnjenjima svijeta - rekao je Korlević, nakon čijeg su govora prisutni mogli razgledati zvjezdarnicu.
Susret na Tičanu nastavio se uz glazbu "Baredinesaurusa" i domjenak u prirodi.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti