Višnjanski IDS-ovci: Ovo je predizborni budžet

Lokalno
18.12.2008 00:00
D. Požarić
VIŠNJAN - Sa šest glasova za vladajuće koalicije nezavisnih i SDP-a te četiri suzdržana glasa IDS-ove oporbe višnjansko je vijeće usvojilo proračun za iduću godinu od nešto više od 25 milijuna kuna. Prema financijskom planu, najveći dio čine prihodi poslovanja u iznosu od 14,8 milijuna kuna, dok prihodi od prodaje nefinancijske imovine čine nešto manje od 9,8 milijuna. Prihvaćena su tri amandmana načelnika Angela Matticha, koji je predložio povećanje na rashodovnoj strani, a odnosi se na postavljanje info ploče u poslovnoj zoni (20 tisuća) i osiguravanje novca za izvlaštenje zemljišta za izgradnju obilaznice Višnjan istok (380 tisuća). Treći amandman odnosio se na povećanje na prihodovnoj strani, točnije na kapitalne pomoći iz državnog proračuna u iznosu od 400 tisuća kuna.
U odnosu na prijašnje godine vijećnici su o proračunu relativno kratko raspravljali jer je načelnik nekoliko dana prije sjednice prisustvovao sjednici Kluba vijećnika IDS-a na kojoj je pojasnio taj financijski dokument.
- U ime Kluba vijećnika IDS-a mogu reći da smo suzdržani oko proračuna i to po pitanju zaduženosti općine i nerealno planiranih prihoda. Mislimo da je realni proračun 16 do 17 milijuna kuna i, da je takav, objeručke bismo ga prihvatili. Ovo je tipičan primjer predizbornog proračuna jer se želi pokazati građanima da ćemo za pet mjeseci nadoknaditi ono što nismo do sada, rekla je vijećnica Nevija Poropat. Istaknula je da s obzirom na gospodarsku krizu treba srezati sve nepotrebne troškove te da građani moraju znati pravu zaduženost Općine jer će prema priloženom prikazu ona kredite isplaćivati do kraja 2023. godine.
Mattich je odgovorio da ga izbori u ovom trenutku ne interesiraju te da ukupno sve investicije u općini iznose 16,8 milijuna kuna, a zaduženja su raspoređena kroz godine. Riječ je o izgradnji dječjeg vrtića, staračkog doma, kanalizacije, poslovne zone.
- Kapitalne investicije zaključuju se 2011. godine. Vjerujem da ćemo, kada se poslovna zona počne razvijati, imati određeni dio prihoda i od tamo, rekao je Mattich.
Poropat je izrazila sumnju da će planirana četiri milijuna kuna od Hrvatskih voda biti prihodovana iduće godine. »Voljela bih da ostvarimo taj prihod da možemo izgraditi pročistač otpadnih voda«, rekla je.
V. HABEREITER
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti