Više od tri i pol milijuna kuna organizacijama civilnoga društva putem natječaja koje provodi Zaklada za poticanje partnerstva i civilnoga društva

Istra
11.11.2015 17:12
D. Požarić
Prezentacija Uredba e kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro u Buzetu
Prezentacija Uredba e kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro u Buzetu
Zaklada za poticanje partnerstva i civilnoga društva od početka ove godine provela je natječaje kojima je više od tri i pol milijuna kuna potpora dodijeljeno organizacijama civilnoga društva i ustanovama na području pet hrvatskih županija. Temeljem Sporazuma o provedbi Decentraliziranog modela financiranja sklopljenog s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada je, osim u Istarskoj, zadužena za provedbu i praćenje pojedinih natječaja u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.
U 2015. godini je putem natječaja za financiranje lokalnih volonterskih centara odobreno 629.413 kuna, za projekte usmjerene mladima udruge su dobile 2.145.523 kuna, za prevenciju i liječenje ovisnosti i resocijalizaciju ovisnika dodijeljeno je 379.000 kuna, a za projekte usmjerene podršci obitelji i pravima djece 216.500 kuna.
Putem natječaja "Naš doprinos zajednici" iz travnja, petnaestero korisnika ostvarilo je financijsku podršku za provedbu građanskih akcija za poboljšanje života u svojoj zajednici. Odobreno je ukupno 191.529,64 kuna.
Drugi ovogodišnji natječaj za građanske akcije raspisan je sredinom rujna te uskoro slijedi objava dobitnika potpora. Očekuju se i rezultati natječaja za male projekte "Mali projekti za bolje sutra", ukupne vrijednosti 180.000,00 kuna osiguranih u Fondu gradova i općina.
Obzirom na to da se za dva natječaja („Mali projekti“ i „Naš doprinos zajednici“), tri natječaja Ministarstva zdravlja, i jedan natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih još iščekuju rezultati, iznos odobrenih potpora će do kraja godine biti još i veći.
Trenutno je otvoren Poziv Ministarstva socijalne politike i mladih za prijavu trogodišnjih programa udruga usmjerenih pružanju osobne asistencije osobama s invaliditetom, a do kraja godine očekuje se objava još jednog natječaja za sufinanciranje skloništa za žene i djecu - žrtve nasilja u obitelji.
Osim za provedbu natječaja, Zaklada je zadužena i za informiranje o njima, pa je do danas održano tridesetak prezentacija svih natječaja na području spomenutih pet županija, dok ih je do kraja godine u planu još nekoliko.
Budući se najveći broj udruga financira iz lokalnih (regionalnih) proračuna, a ove je godine na snagu stupila Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/15), Zaklada je u dogovoru s gradovima i općinama u Istri održala niz prezentacija Uredbe i procedura koje će se morati provoditi da bi se dodjelila sredstva udrugama putem programa javnih potreba općina i gradova.
Stoga se tijekom listopada i studenog održavaju edukacije o pisanju prijava i projekata za natječaje za programe javnih potreba, a uskoro će biti objavljen kalendar besplatnih edukacija koje se planiraju održati do lipnja 2016. godine.
Svi zainteresirani za više informacija o edukacijama mogu se javiti na e-mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti