Vijećnici jednoglasno prihvatili i pohvalili Plan upravljanja Eufrazijanom

Lokalno
30.07.2015 09:22
D. Požarić
Eufrazijeva bazilika (foto: hrvatska.eu/wikipedia)
Eufrazijeva bazilika (foto: hrvatska.eu/wikipedia)
Kako će izgledati upravljanje Eufrazijanom u narednom periodu vidljivo je iz jednoglasno prihvaćenog plana kojeg je pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica predstavio vijećnicima na sjednici 23. srpnja ove godine.
Plan upravljanja katedralnim kompleksom – Eufrazijanom u Poreču izrađen je za potrebe projekta EX.PO AUS financiranim iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC 2007-2013, čiji je cilj uspostaviti mrežu suradnje UNESCO-ovih lokaliteta na Jadranskom moru (uključujući one koji tek priželjkuju to priznanje), kako bi se razvijale i razmjenjivale visokokvalitetne tehničke i upravljačke vještine s ciljem stvaranja dugoročne zajedničke strategije za održivu valorizaciju lokaliteta. Dio je širih zadataka u okviru spomenutog projekta te predstavlja koncepte i oruđa za održivo upravljanje ovim UNESCO-ovim lokalitetom što je preduvjet za postizanje projektnog cilja umrežavanja s ostalim UNESCO-ovim lokalitetima na Jadranu te razmjene znanja.
Plan sadrži opis lokaliteta i upravljačke strukture katedralnog kompleksa Eufrazijane odnosno strategiju upravljanja lokalitetom koja se odnosi prvenstveno na mehanizme zaštite, a onda i njeno korištenje od strane lokalne zajednice i posjetitelja. SWOT analizom detektirani su problemi i potrebe upravljanja lokalitetom te je predložen akcijski plan za razdoblje 2014.-2020. Posebna važnost dana je edukaciji, informiranju i izgradnji javne svijesti o značenju katedralnog kompleksa Eufrazijane, a naglasak je stavljen na kontinuitet u održavanju i održivom budućem korištenju lokaliteta kako bi se sačuvale sve vrijednosti koje posjeduje. Isto je komplementirano opisom resursa, kao i inovativnim prijedlozima za daljnje upravljanje.
-Uz opis, po prvi put je decidirano zapisana upravljačka struktura lokaliteta: vlasnik je Porečko-pulska biskupija, za očuvanje i zaštitu brine konzervator, za očuvanje hrvatske kulturne baštine Ministarstvo kulture i Konzervatorski zavod u Puli, dok četvrtu razinu upravljanja čine korisnici prostora Bazilike, a to su Grad Poreč i Turistička zajednica sa institucijama-provoditeljima kulturnih sadržaja, rekao je Torbica.
Autori Plana su Daniela Angelina Jelinčić , Ivan Matejčić , Feđa Vukić , Sanja Tišma i Marijo Polić .
Upravljanje kompleksom Eufrazijeve bazilike osigurava da je ona mjesto izuzetnog doživljaja povijesti civilizacija, duhovnog razvitka, kulture i umjetnosti, te dio identiteta Poreča i Istre, uz zaštitu, očuvanje i vrednovanje prema najvišim svjetskim standardima, a sa svojim uređenim okružjem aktivno integrirano u turistički i cjeloviti razvoj lokalne zajednice i u život njezinih stanovnika koji cijene svoju kulturnu baštinu i s njome se poistovjećuju.
(Više o viziji upravljanja Episkopalnim kompleksom Eufrazijeve bazilike možete doznati u Planu upravljanja koji se nalazi u privitku na kraju ovog teksta).

Žufić: javljati se na natječaje

Vijećnik Stevo Žufić (NL Rodoljuba Kosića) pohvalio je Plan te inicirao što češće prijave na natječaje sa ciljem valorizacije kulturne baštine, konkretno one u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija. -Radi se o valorizaciji kulturne baštine gdje su prioritet spomenici kulture onakvog značaja kakvog ima Eufrazijeva Bazilika, rekao je Žufić naglasivši kako se radi o izdašnim fondovima od kojih je i gdje je za zaštitu, uređenje i turističko opremanje moguće dobiti i do 10 milijuna eura bespovratnih sredstava. -Ne mora se to odnositi samo na spomenik kulture, nego i na popratne sadržaje u gradu kakvi su prilazne komunikacije, parkirališta itd. Predlažem stoga da osmislimo što bi bilo zanimljivo prijaviti, jer je to šteta propustiti, zaključio je Žufić.

Šaškin: Velika razlika u kvaliteti ovog plana i naše Strategije gospodarskog razvoja

Vijećnik Daniel Šaškin (NL Snježane Mekote) također je pohvalio Plan upravljanja Eufrazijanom i pritom "bocnuo" vladajuće tvrdnjom kako postoji velika razlika u kvaliteti njegove izrade u odnosu na Strategiju gospodarskog razvoja Poreča. -Ovo je puno konkretnije i stručnije napravljeno u odnosu na našu strategiju koja izgleda kao lista lijepih želja, rekao je Šaškin.
Preuzimanje: [dok1]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti