VIDEODRUM - virtualna turneja četiri benda, u četiri kluba i četiri grada

Kultura
29.03.2021 09:58
D. Požarić
1
1
Prvi Videodrum, koncertni videomagazin te virtualna turneja četiri benda, ali i četiri kluba i četiri grada održava se u utorak, 30. ožujka u 21 sat. Koncertima i razgovorima neće se predstaviti samo izvođači nego i timovi ljudi koji svojim aktivnostima, čak i u ovim izvanrednim uvjetima, rade na promociji i afirmaciji nezavisne kulture i umjetnosti.
„Videodrum novi je projekt povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Beograd, te četiri potpuno različita, ali ipak slična mjesta: Dnevni boravak Društvenog centra Rojc, Klub Channel Zero, Klub Močvaru i KC Grad. Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se organizacije koje djeluju na području nezavisne kulture međusobno povežu i da ujedinjavanjem resursa i ideja zajednički stvaraju poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u četiri grada u kojima djeluju. Stvarajući mrežu većih i manjih gradova koji su zapravo središta urbanog života omogućuje se lokalnim umjetnicima veća publika, a lokalnoj publici predstavlja se sve novo i kvalitetno što nastaje u drugim gradovima koji sudjeluju u projektu“, navode organizatori.
U sklopu prvoga Videodruma publici će se predstaviti četiri benda i to SOUR iz Pule, Tschimy iz Ljubljane, Maali iz Zagreba i Daze iz Beograda.
2
2
Klub Močvara predstavlja novi kantautorski projekt pod imenom Maali iza kojeg stoji Mate Picukarić, trubač i gitarist, te jedan od najzanimljivijih novih talenata zagrebačke glazbene scene. Prošle godine, Maali je izbacio svoj prvi singl „Fall“ koji je pobrao odlične kritike i izazvao odlične reakcije slušatelja. Pjesma je svojevrsno sjecište njegove sklonosti prema indie glazbi na tragu Bon Ivera i instrumentalističkih ambicija. U ovom nastupu Mate je okupio nekoliko vrhunskih glazbenika koji će pjesme, nastale samo u pratnji gitare, nadograditi i vlastitim stilom. Oni su Domagoj Leljak (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Eleonora Hil (violina), Zvonimir Bajević (truba), Marko Gudelj (saksofon) i Kruno Levačić (bubnjevi).
3
3
Iz ljubljanskog kluba Channel Zero dolazi Tschimy, jedan od najsvježijih pridošlica na slovenskoj glazbenoj sceni, koji se prvi put predstavio kao vokal prošle jeseni svojim debitantskim art pop/r’n’b singlom „Hera“ . Njegov prvi „EP Human OS“ izdala je mlada izdavačka kuća Ente Tapes, a na njemu istražuje koliko smo još uvijek ljudi, a u kojoj mjeri smo samo mehanizmi. Alternativni r’n’b koji spaja prošlost i sadašnjost i osjeća se kao kod kuće i u spavaćoj sobi i u mračnom i zadimljenom klubu.
4
4
Sa svojih 15, 16 i 17 godina starosti tj. bolje reći mladosti, Daze su svakako jedan od najmlađih sastava na beogradskoj sceni. Kao dvotrećinski ženski trio, Daze svoju inspiraciju nalaze u indie sastavima raznih generacija i sa različitih prostora, od Arctic Monkeys, preko Jarbola do Svemirka. Za prvo izdanje Videodruma Katarina, Anđela i Ilija govore o početku benda, procesu stvaranja i svom novom materijalu koji i predstavljaju ovom prilikom na specijalnom koncertu održanom u KC Gradu.
5
5
Pulski predstavnici na prvom Videodrumu su članovi benda SOUR koji čine iskusni glazbenici, znani po radu u brojnim pulskim sastavima (GUW, Gustafi, Deboto, Sake, Haze…) Arsen Pliško, Vedran Unukić i Andrej Barac. Oformljeni neposredno pred napad koronavirusa nisu na vrijeme našli stalnog pjevača, a materijal se gomilao pa su se odlučili na rad po principu “korak po korak, pjesma po pjesma, pjevač po pjevač”. Upravo ta raznolikost, kako pjevača tako i materijala djeluje vrlo intrigantno, a vodilo se računa i da generacijski raspon bude širok koliko god je moguće. Pjevači koji s bendom sudjeluju na Videodrumu su Dino Popović Popka, Damir Bačac Beli i Vedran Župarić Hamo.
Koncert će se moći pratiti putem društvenih mreža, na Facebook stranicama partnera koji se predstavljaju u sklopu Videodruma. Linkovi za stream su:
Dnevni boravak Rojca: http://facebook.com/Rojcnet
Klub Channel Zero: http://facebook.com/ch0.org
„Videodrum će i nakon ovog koncertnog videomagazina nastaviti s promocijom lokalne nezavisne kulturne i umjetničke scene. Projekt se neće zaustaviti samo na glazbi te se za budućnost planiraju i druge vrijedne aktivnosti kojima će se značajno obogatiti scena gradova koji sudjeluju u projektu“, poručuju organizatori.
Priredio B. V.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti