Video: Od Savudrije do Komiže, pogledajte priče o ženama u ribarstvu

Mozaik
08.03.2021 10:08
1
1
Prevladavajuće je mišljenje da je ribarstvo isključivo muški posao, međutim na svjetskoj razini žene čine 50 posto radne snage u tom sektoru. U procesu prerade proizvoda iz ribarstva na kopnu, postotak raste na 90 posto, stoji u priopčenju WWF Adrije.
WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, snimila je niz kratkih videa o ženama u ribarstvu na našim prostorima - od ž ene koje izrađuje mreže u Trogiru , preko žene u tvornici „Mardešić“ na Dugom otoku  do znanstvenice na Institutu za oceanografiju i ribarstvo .
Izvještaj WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode „Osnaživanje žena u obalnim zajednicama u svrhu smanjenja utjecaja klimatskih promjena“ (Empowering Women in Marine Communities to Mitigate Impacts of Climate Change), pokazuje potrebu da se uloga žena bolje integrira u politike zaštite okoliša te razvojne politike uopće, a kako bi se osigurala isporuka održivih proizvoda iz ribarstva i sigurnost hrane na svjetskoj razini.
Iako žene rjeđe viđamo na brodovima, one preuzimaju druge uloge u putovanju proizvoda iz ribarstva od mora do naših stolova. One mogu biti izravno uključene u proizvodnju (ribolov i akvakulturu), popravljanje i čišćenje mreža, prodaju, preradu, administraciju ili cjelokupno upravljanje poslovanjem.
– Ovi video portreti su mali doprinos WWF Adrije za vidljivosti žena u ribarskom sektoru. Međutim, potrebno je provoditi sustavna istraživanja koja će omogućiti bolje razumijevanje i praćenje izazova s kojima se žene susreću, kao i njihovu bolju integraciju u održivo upravljanje morskim resursima, izjavila je Petra Počanić iz WWF Adrije. (ls)
[yt2]
[yt3]
[yt4]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti