Velika sanacija zvonika u Galižani u punom zamahu

Istra
29.01.2024 14:52
kb
7ILJMmzRk-galizana-zvonik-dron-001.jpg
7ILJMmzRk-galizana-zvonik-dron-001.jpg
Autor: Grad Vodnjan
Sanacija i obnova zvonika župne crkve svetog Roka u Galižani u punom je zamahu i ide po planu. Da bi donedavno zapušteni i oštećeni zvonik iz 17. stoljeća na proljeće mogao zasjati u svom izvornom sjaju, uvjerio se i gradonačelnik Grada Vodjana Edi Pastrovicchio. Na vrh zvonika popeo se u pratnji svojih suradnica: zamjenice gradonačelnika Diriane Delcaro Hrelja i pročelnice Gordane Kliman Delton.
Početak konstruktivne sanacije zvonika označilo je podizanje zahtjevne skele u listopadu prošle godine, a iako tadašnji vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni izvođaču, društvu Kapitel, brzo je uhvaćena predviđena dinamika radova u skladu s planom. S obzirom da su zahvati krenuli od gore prema dolje, tako se nedavno mještanima Galižane ukazao i obnovljeni krov, tzv. piramida. Posla ima još puno, ali sve se faze radova odvijaju po ugovorenim rokovima. To se može zahvaliti i pomno pripremljenoj dokumentaciji, detaljnoj analizi i pripremi zahtjevnih radova.
- Zadovoljstvo je ovdje na vrhu zvonika vidjeti da se zahvati odvijaju po planu. Ovaj projekt Galižanci čekaju cijelo desetljeće i zaslužili su čuti zvona svetog Roka što prije. Kad smo završili projektiranje nije bilo dvojbe hoćemo li ići u ovu veliku investiciju. S obnovom kulturno-povijesnog naslijeđa nema kalkulacije. Držimo do tradicije i svaki nam je spomenik važan. Kako je koji objekt ugrožen, a projekt i financijska konstrukcija spremna, tako se mora ići u obnovu, da li u Galižani, u Vodnjanu ili u Peroju, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Pritom je naveo i da je važno u svako mjesto ulagati podjednako - trenutno je fokus nešto više na Galižanu, gdje su uz sanaciju zvonika asfaltirane prometnice u Industrijskoj zoni i u ulici Prividal, uređuje se dječje igralište, slijedi i skoro asfaltiranje prometnice i parkirališta kod igrališta - ali uskoro idu zahvati i u drugim mjestima.
Obnovu galižanskog zvonika označit će zvonjava crkvenih zvona koja već dugi niz godina šute zbog narušene statike i lošeg stanja tornja. Za svaku sigurnost, zvona će ubuduće stajati na posebnoj konstrukciji. Gradonačelnik i zamjenica uvjerili su se i da je kameni sat s prepoznatljivim galižanskim pijetlom spreman za novi satni mehanizam.
Sanacija se odvija pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Puli i stručnim nadzorom društva TGI Pula te ureda ovlaštenog inženjera elektrotehnike Željka Tomljenovića. Za vođenje projekta zaduženo je društvo Pontifex Pula. Ugovoreni radovi iznose oko 300 tisuća eura bez PDV-a, u što su uključeni građevinski i električarski radovi. Sredstva su većim dijelom osigurana u proračunu Grada Vodnjana, a dio projekta sufinanciran je Programom zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija.
 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti