Velenik: domaći gosti spasili Uskrs, Talijani i Slovenci potpuno podbacili

Lokalno
08.04.2021 18:34
D. Požarić
Velenik: nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i većoj procijepljenosti, naročito turističkih radnika
Velenik: nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i većoj procijepljenosti, naročito turističkih radnika
U Poreču je za uskršnje blagdane bilo otvoreno sedam hotela i kroz četiri dana ostvareno je oko deset tisuća noćenja, što je zadovoljavajuće s obzirom na uvjete u kojima turističko gospodarstvo posluje, rekao nam je direktor TZ Poreč Nenad Velenik . Uskrs su „spasili” gosti iz Hrvatske kojih je bilo najviše. Slijede Nijemci, Česi, Austrijanci i Švicarci, dok su Talijani i Slovenci u potpunosti podbacili.
Najviše je noćenja ostvareno u hotelima, slijedi privatni smještaj, a ponešto ih je bilo i u nekomercijalnom smještaju kod tzv. vlasnika kuća za odmor.
-Kako nam se bliže prvomajski praznici, nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i većoj procijepljenosti stanovništva, naročito turističkih radnika, kako bismo mogli ponovno doći na zelenu listu zemalja naših emitivnih tržišta, rekao je za Parentium direktor TZ Nenad Velenik.
Inače, ožujak je bio dobro popunjen s 21000 ostvarenih noćenja, ili 33% bolje nego lani te pet tisuća dolazaka ili 82% više nego 2021. godine. No, ova i prošla godina u tom smislu nisu usporedive, jer smo lani od sredine ožujka bili potpuno zatvoreni i imali 150 gostiju na dan.

Priželjkujemo produljenu sezonu

Do 1. travnja ove godine Poreč je bio na brojci od tisuću gostiju dnevno. Još su nam neka tržišta, nažalost, nedostižna, pogotovo Italija koja je potpuno zatvorena i Slovenija iz koje se može putovati uz restrikcije. Tu i tamo stidljivo su se pojavljivale njemačke i švicarce registracije automobila.
-No, kaže nam Velenik, stvari se polako pokreću. -Krenuli smo dobro u ožujku s biciklističkim utrkama, što je rezultiralo s 5000 noćenja, najviše u posljednjih 10 godina kad je biciklizam u pitanju, jer su svi jedva čekali da se krene s treninzima.
Nakon Uskrsa pojavljuje se “rupa”, jer su Sajam pršuta i neke druge travanjske manifestacije odgođeni ili otkazani. U TZ se nadaju da će se situacija kroz petnaestak dana raščistiti i da će brojka novozaraženih polako padati, što će omogućiti nekakav promet tijekom prvomajskih praznika, uz koje idu i slovenski i talijanski nacionalni praznici krajem travnja.
-Od nekih velikih turoperatora neslužbeno doznajemo da je za Hrvatskom potražnja velika, dok je Poreč zbog svojih komparativnih prednosti među top destinacijama Mediterana. Blizu smo turistima, nema nikakvih nepoznanica kad smo mi u pitanju, kvalitetni smo i imamo što ponuditi. -Nadam se dobroj glavnoj  sezoni koja bi trebala početi negdje 1. lipnja i produžiti se tijekom cijelog rujna na polovicu listopada. To si stvarno želimo, optimističan je Velenik, ali upozorava na to da će sve ovisiti o ponašanju nas samih, o samodisciplini i mjerama koje ćemo lokalno poduzeti, a koje će gostu uvelike olakšati odabir turističke destinacije.

Prihvaćena porečka inicijativa za masovno cijepljenje turističkih djelatnika

Aktualni događaji i potezi Vlade Republike Hrvatske potvrđuju da smo mi u Poreču bili u pravu kad smo počeli inzistirati na sigurnosti gostiju kao najvažnijem faktoru uspjeha turizma, čemu je temelj procjepljivanje turističkih i ugostiteljskih djelatnika, odnosno osoba koje su s turistima u dodiru.
-Drago nam je zbog toga što su nas Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica ozbiljno shvatili i najavili cijepljenje svih radnika u turističkom sektoru do svibnja. Pretpostavljam da razmišljaju o velikim sustavima, no, budući da su naši privatni iznajmljivači mahom starije životne dobi, očekujem da će se i oni cijepiti, rekao je Velenik Parentiumu i izrazio očekivanje da bismo do glavne turističke sezone mogli  imati kritičnu masu od 60-70% cijepljenih radnika. To bi bio izvrstan  marketinški potez i potvrda da ćemo kvalitetno odraditi turističku sezonu, kaže direktor porečke Turističke zajednice.
Završen je javni poziv za dodjelu bespovratnih  potpora manifestacijama. Trebat će nekoliko sastanaka komisije da se svi brojni upiti obrade, pa će se negdje polovicom travnja znati koje će se manifestacije održati i koliku će novčanu potporu koja  dobiti. Kad su manifestacije u pitanju, u TZ očekuju kvalitetnu turističku sezonu, ako epidemiološki uvjeti budu dobri. [/sivac] [sivac]Završen je javni poziv za dodjelu bespovratnih  potpora manifestacijama. Trebat će nekoliko sastanaka komisije da se svi brojni upiti obrade, pa će se negdje polovicom travnja znati koje će se manifestacije održati i koliku će novčanu potporu koja  dobiti. Kad su manifestacije u pitanju, u TZ očekuju kvalitetnu turističku sezonu, ako epidemiološki uvjeti budu dobri.
 (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti