Važno za sezonu: Austrija i Italija najavljuju postupno ukidanje mjera u travnju i svibnju

Gospodarstvo
17.04.2021 09:40
D. Požarić
Granični prijelaz Kaštel (ilustracija)
Granični prijelaz Kaštel (ilustracija)
Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je objavio kako će od svibnja polako ukidati epidemijske restrikcije u cijeloj zemlji, prenosi portal Plava kamenica . Idući tjedan austrijska bi vlada trebala početi objavljivati hodogram ublažavanja mjera, otvaranja restorana, sportskih događaja i kulturnih sadržaja. “Sloboda je nadohvat ruke,” poručio je Kurz. Austrija do svibnja očekuje konstantno masovno testiranje i zelenu potvrdu za građane koji su cijepljeni, imaju negativan test ili su preboljeli covid. Broj zaraženih u Austriji trenutno je u padu, sa 454 zaraženih na 100 tisuća stanovnika (Hrvatski ima više od 600 zaraženih). 
Talijanski premijer Mario Draghi najavio je, pak, da se Italija nakon zaista dugih i strogih lockdowna, počinje otvarati već do kraja travnja. Draghi je izrazio “oprezni optimizam” i veći broj žutih zona s blažim mjerama. Prvo će se dopuštati otvaranje svih sadržaja koji se mogu nuditi na otvorenom, otvaranje škola i ublažavanje ostalih mjera. U obje zemlje najavljuju da će nošenje maski i razmak ostati obveza. Obje ove vijest značajne su u kontekstu hrvatske turističke sezone.
Austrijski i talijanski turisti tradicionalno su među najbrojnijim gostima na hrvatskoj obali i zadrže li ova dva naša emitivna tržišta dobru epidemiološku sliku, s najavljenim režimom na hrvatskim granicama sezona bi možda ipak mogla početi ranije nego što se realno očekuje. Naravno, pod uvjetom da se u Hrvatskoj, ponovno zbog pogrešnog tajminga vladinih mjera, epidemija ne rasplamsa baš u razdoblju kada smo očekivali da će se početi smirivati. 
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti