Valter Grubica: "Ukinut barem jedan nepotreban trošak"

Hrvatska i svijet
02.04.2009 00:00
D. Požarić
Valter Grubica
Valter Grubica
PLITVICE - Među 150 sudionika javne rasprave o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji bi trebao biti donesen u lipnju, bio je i Valter Grubica, najeksponiraniji predstavnik hrvatskih malih brodara. Zadovoljan je rješenjima predviđenima tim zakonom koja će neposredno utjecati na poslovanje malih brodara, a posredno i na kvalitetu brodske izletničke ponude.
»Ne mogu skriti zadovoljstvo jer je predviđeno ukidanje koncesijskih odobrenja za male brodare, a s govornice je rečeno da to nije učinjeno zato što netko voli brodare, nego zato što je to bio nepotreban trošak poslovanja, nelogičan uz postojanje koncesije. Počinjemo konačno lakše disati. Budući da se ukidaju i lučke uprave, kapetanije dobivaju veće ovlasti, a posao lučkih uprava preuzimaju lokalna komunalna poduzeća te će i niz procedura biti lakši. Novac koji uštedimo od koncesijskih odobrenja možemo uložiti u brodove i opremu, čime ćemo poboljšati kvalitetu izleta. I na kraju, konačno imamo barem jedan rezultat udruženih nastojanja brodara. Nadam se da će uskoro biti riješen i problem cijene dizel goriva i kabotaže, jer u cijeni goriva također plaćamo nepotrebnu stavku, kao i u slučaju koncesijskog odobrenja, a u slučaju kabotaže samo tražimo da nema dvostrukih mjerila prema brodarima iz različitih europskih država, u trenutku pristupanja EU-u. Ako je Grčka mogla dobiti odgodu kabotaže, nema razloga da je ne odobre i nama«, rekao nam je Grubica u telefonskom razgovoru.
Mali brodari su koncesijsko odobrenje plaćali povrh koncesije i to 100 kuna godišnje po kapacitetu broda – drugim riječima, za brod kapaciteta 80 izletnika, vlasnik je morao platiti 8.000 kuna godišnje, da bi temeljem ranije plaćene koncesije uopće mogao krenuti iz luke. Sada taj novac može uložiti u poboljšanje ponude.
S. M.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti